R.I.P. Arabia Made in Finland

R.I.P.
Arabia Made in Finland

Arabian keramiikkatehdas Helsingissä suljetaan ja tuotanto siirretään ulkomaille. Olen kerran jos toisenkin pysähtynyt aihetta käsittelevän uutisoinnin äärelle. Toki tämän kaltaiset uutiset ovat arkipäivää maassamme. Niihin on tottunut ja niitä osaa jo odottaa. 

Suomen keramiikkatehtaan lopettaminen herättää melankolisia tunteita. Ei ole suomalaista, joka ei jossain elämän vaiheessaan olisi Arabiaa muodossa jos toisessa kohdannut. Arabian keramiikka on ollut syvällä suomalaisuuden ja suomalaisen muotoilun ytimessä aina vuodesta 1873. Se edustaa meille monia asioita. Eikä vähiten nostalgia-arvoja, jatkuvuutta, ylpeyttä oman maan tuotteista, suunnittelusta ja alusta loppuun valmistamisesta. 

Tuotanto siirretään nyt kokonaisuudessaan ulkomaille. Arabian taideosasto jatkaa toimintaansa Helsingissä, ja suomalainen muotoilu jatkaa toki tästä eteenpäinkin. Tuotekehitys ja muotoiluun liittyvät päätökset tehdään jatkossakin Suomessa. 

Nyt vain on hyväksyttävä se tosiasia, että yhtään Arabian tuotetta ei enää valmisteta alusta loppuun Suomessa. Tällä uutisella on minulle henkilökohtaisesti sen verran haikeita tunteita herättävä symboliarvo, että päätin antaa asialle oman blogipostauksen. 

Meillä kotona ei ole kaappikaupalla Arabiaa, mutta jonkin verran kuitenkin. Suurin merkitys Arabialla onkin minulle tunnetasolla. Brändiin voi ihmisillä olla niin monenlaisia näkökulmia. Osa keräilee intohimoisesti ja omistaa upean kokoelman astioita ja esineitä. Osa hankkii vain muutaman. Suhde brändiin on henkilökohtainen ja muodostuu jokaisella erilaiseksi. Oma Arabia-arvostukseni on perintöä omalta äidiltä, joka on aina hankkinut paljon ja arvostanut suuresti Arabiaa.

 Muumimukeja meiltä löytyy, ihan niitä arvokkaita ensimmäisiäkin. Sitten on muutamia esineitä, joita olen äitini kätköistä löytänyt. Niiden historiaa on ollut mukava selvittää. Monia tavaroita tiedän olevan vielä vintin kätköissä. Muistan ainakin mummuni peruja olevan keittokulhon, joka taitaa olla 1900-luvun alkupuolelta. Se lienee arvoton, sillä se on liimattu sirpaleista kasaan, mutta tunnearvokin on arvo. 

Miten käy Arabian suomessa valmistettujen tuotteiden jälleenmyyntiarvon? Uskoisin, että monen Arabia-keräilijän kokoelman arvo taisi juuri kohota uusiin sfääreihin. Omatkin aarteet täytyy pitää ehjinä, ja muistaa kertoa lapsille aikanaan Arabian tarina, jotta tietävät, mitä Arabia äidille ja mummille merkitsi.


Haastan mukaan kaikki bloggarit ja blogien lukijat. 

Jos sinulla on kotonasi ja / tai mielessäsi suomalaisia Arabia-muistoja, jaa ne nyt. Bloggaajat bloggaa, lukijat kommentoi, vai miten se menee? Olisi kiva kuulla :)

Tarkoituksenani on antaa arvoa Arabian Suomessa tapahtuneelle valmistukselle. Nyt jos koskaan arvostusta tarvitaan. Muistammehan vaalia muistoja ja esineitä. 


Lähteitä:


Minun Arabioita blogissa vuosien varrella:

Kommentit

 1. Ihan peestä kauniisti sanottuna. Aaargh.

  VastaaPoista
 2. Tää on kyllä surullinen juttu. Mä arvostan meidän keräämää vanhaa Arabia kamalasti. Ovat ihan jokapäiväisessä käytössä. Niistä tulee hyvä mieli. Mistään ei maistu kalakeitto niin hyvälle, kun vanhasta ruusukuvioisesta kultareunaisesta lautasesta. Kotimaisuus on mulle muutenkin tärkeä homma ja kaikessa kulutuksessani näkyvä asia. Tää homma ärsyttää ja harmittaa vietävästi. Mutta tekee myös postitiivisen erityisleiman kaikelle jo omistamalleni kotimaiselle Arabialle. Pitelen niitä kohta silkkihansikkain, koska minun ei ole varaa hajottaa niitä. Vastaavaa ei voi saada tilalle.

  Yhtä asiaa mä kyllä hauan vähän synkistellä - olen huomannut valtavan eron laadussa kotimaisen ja muualla tehdyn välillä. Vanhat Arabiat kestää kolhujakin, mutta uudesta menee jo parissa vuodessa lasitteet halkeamille tai reunat säröille. Siksi en haluaisi olla näkemässä millainen tilanne on kohta.

  Mun mielestä yritysvastuun kannalta katsottuna ei voi sanoa kotimaiseksi yritykseksi sitä joka ulkomailla tuottaa, vaikka miten kauniisti kerrottaisiin, että design tulee silti täältä. Tää on hyvin monipiippuinen juttu - toki on hyvä, että köyhempiinkin maihin tulee työpaikkoja, mutta asian kanssa pitäisi olla rehellinen. Näähän on kustannuskysymyksiä ja johtuvat siitä, että suomalainen haluaa ostaa halpuutetulla!! hinnalla. Mä oon sillä tavalla kukkahattu, että haluaisin, että täällä toimiva yritys maksaa verot tänne ja täällä asuvat ihmiset ostaa täällä tehtyjä tavaroita, että työpaikat säilyisivät. Ne tuloerojen tasaamiset köyhiinmaihin pitää sitten samalla hoitaa toisenlaisin keinoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana teksti.

   Arvostus on tosiaan nyt huipussaan, kun tietää että "tässä se oli". Olen samaa mieltä, että arjessa Arabia on parhaimmillaan. Ja kauneimmillaan. Käyttökokemukseen liittyy vahvasti tieto ja arvostus esineen alkuperästä - nyt kun asia muuttuu lopullisesti, muuttuu tapa käyttää tuotteita?

   On ikävä kuulla, jos olet huomannut laadussa moista, asioita joita mainitset. Aika näyttää, mihin suuntaan mennään.

   Kukkahattuosaston tämän asian suhteen ymmärrän. Monesti sitä halutaan halvempaa ja samalla tingitään laadustakin. Mutta, mutta, ei Arabian suhteen. Siitä ollaan oltu valmiita maksamaan, vaan ei ehkä tarpeeksi, kun tehtaan sulkemispäätös lopulta tuli. Toki työn kustannuksetkin ovat Suomessa kovat ja tätä asiaahan tässä on syksyn mittaan varsin näkyvästi kotimaan politiikassa pyöritelty... Voi kun näihin asioihin saataisiin uusi trendi, ja yrittäjät pystyisivät pitämään työpaikat Suomessa ja myös tuotannollinen työ olisi täällä kannattavaa teettää täällä.

   Poista
 3. Minusta Suomessa pitäisi olla oma keramiikkatehdas kun se on kerran luotu, suurella vaivalla ja ponnistuksella tyhjästä. Ja sitten laitetaan ovet kiinni ihan tuosta noin vain...
  Ei millään tavalla hyvä uutinen tuo tehtaan lakkautus ollut.. Laitanpa korvan taakse tämän arabia-aiheisen postausidiksen, josko inspiroidun niin linkkailen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kiva nähdä sun versio aiheesta! Odotan :)
   Ymmärrän liiketoiminnallista näkökulmaa vallan mainiosti, mutta tuo tunnepuoli... Surku on. Nämä on näitä suomalaisuuden ytimessä olevia brändejä, joiden soisi pysyvän Suomessa.

   Poista
 4. Meillä on Arabia ja Iittala jokapäiväisessä käytössä, ja on aina ollut! Jo kotoa sai mukaansa mm. Ruska sarjaa ja häälahjaksi saatiin koko Arctica sarja. Muumi-mukitkin meillä on melkein kaikki. Perintönä on tullut todella vanhaa Arabiaa! Kun kerroin miehelleni keramiikkatehtaan lopettamisesta, totesi hän tuskastuneena: 'No nyt ei sitten tartte enään sitäkään ostaa...' Surullista.
  Täytyneen ottaa haaste vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, miten tämä vaikuttaa suomalaisten ostopäätöksiin, se nähdään tulevaisuudessa. Vanhan Arabian suosio tästä varmasti yltyy entisestään. Arvostus on niin kovaa Suomessa tehtyä tuotetta kohtaan, näin uskon.

   Arabia on kyllä uskomattoman kestävää arkikäytössä.

   Poista
 5. En tykkää yhtään :( Itse olen kasvanut niin mummon kuin äidinkin kautta arvostamaan Arabiaa ja minäkin aikanaan tulen perimään monen monta Arabian astiaa. Jotain itsellä jo onkin.

  Epistä , epistä...niin moni tuotanto jo siirretty ulkomaille ja nyt vielä Arabiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Yläbannerin mainoksessa meidän kylän tyttö! Aito kotimainen <3

   Poista
  2. Mitä yläbannerin mainosta tarkoitat? Ne kun vaihtelee tuossa, joten en tiedä mitä tarkoitat :)

   Mutta, Arabia, harmi on tosiaan. Niin harmi. Moni on perinyt Arabiarakkauden äidiltä ja mummolta, sukupolvelta toiselle -jutut on niitä parhaita. Miten tästä eteenpäin...?

   Poista
 6. Surullista kuultavaa, varsinkin kun Suomalaisen työn tukemista mainostetaan enemmän kuin koskaan. Meiltä löytyy niin Arabiaa, kuin Iittalaakin siinä toivossa, että Suomalaisuuden tukemisella saataisiin pidettyä brändit kotimaassa ja sitä kautta pidettyä arvokkaita työpaikkoja yllä. Itse tehdastyöläisenä voin kuvitella itseni asemaan, jossa tuotanto siirtyy ulkomaille ja irtisanomiset ovat edessä. Sanattomaksi vetää kotimaan tuotannon puolesta. Meillä tehtiin päätös siirtyä kokonaan Muurlaan niin kauaksi aikaa, kun lasi- ja puutuotteita valmistetaan vielä lähitehtaalla :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menetettyjen työpaikkojen mukana häviää aina osaamista, ja se on kyllä tosi kurjaa. En tuohon postaukseeni sitä laittanut, mutta 120 ihmiseltä menee työpaikka tehtaan lopettamisen myötä.

   Monessa asiassa osaaminen on jo Suomesta hävinnyt, tai koneet. Muistelen sellaista Varustelekan facebookista lukeneeni, että Varusteleka haluaisi teettää omaa farkkumallistoaan kokonaan Suomessa, mutta täältä ei löydy enää koneita farkkujen tekoon. Housut tehdään Virossa, mutta ne pestään Suomessa. Hyvä toki niinkin, kun muuhun ei ole enää mahdollisuutta.

   Poista
 7. En tykkää en. Ei taida olla enää laatukaan samaa kuin tähän asti.

  VastaaPoista
 8. Kiitos haasteesta. Olihan siihen heti vastattava,koska tämä uutinen meni niin tunteisiin.Miten paljon olen lapsiani valistanut että ostakaa Arabian astioita...Taidan siirtyä Rörstrandeihin jatkossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä siirry Rörstrandeihin.

   Arabia, Rörstrand, Iittala, Royal Copenhagen ja Wedgewood ovat Fiskarsin ostamia brändejä, jotka tuotetaan nykyään halpatuotantona Aasiassa (esimerkiksi Thaimaa, Bangladesh ja Indonesia) ja myydään kalliilla Euroopassa, koska kuluttajilla on yhä tuttuun nimeen liittyviä laatumuistoja.

   Höganäs Keramik oli ensimmäisiä Iittalan omistuksessa Aasia-tuotantoon siirrettyjä pohjoismaisia brändejä. Myynti romahti ja brändi tapettiin välillä kokonaan. Nyt Fiskarsin markkinointiosasto on keksinyt uudelleen koettaa saisiko jonkun Ruotsissa huijattua ostamaan kuppeja Höganäsin nimellä vai vedetäänkö pelkällä Rörstrandilla jatkossakin. Excel saa päättää, mikä nimi Aasian kupin pohjaan leimataan.

   Jos haluat ostaa Aasiassa halpatuotantona valmistettuja kuppeja, osta Ikeasta, saat paljon halvemmalla.

   Poista
 9. Kiitos haasteesta, tähän tartutaan! Haastan myös sinut, ihana ja inspiroiva bloggaaja, Starlight Blogger Awardiin. http://kotonaparas.com/starligth-blogger-award-ajatuksia/

  VastaaPoista
 10. Great vintage stuffs, thank you for sharing:),keep writing!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts