Vinkkejä bloggaamiseen
Kuvassa vasemmalla minä, keskellä Riikka, oikealla Sanna. Kiitokset kuvasta Seijalle!StyleRoom järjesti Habitaren ohessa kaksi keskustelutilaisuutta, joihin oli kutsuttu paikalle A-lehtien / StyleRoomin omia bloggareita. Olin paikalla lauantaina yhdessä ihanien kollegoiden, Riikan ja Sannan kanssa.

Puolituntista keskusteluamme en lähde sen kummemmin tähän referoimaan, mutta ajattelin jakaa ajatuksiani muutamaan tosi hyvään yleisökysymykseen liittyen. Josko vaikka aiheet kiinnostaisivat tai askarruttaisivat laajemmalti muitakin.


. . . . . . .Miten saada lukijoita aloittavalle blogille ja kasvattaa blogin tunnettuutta?

- Ihmisiä kiinnostavat ihmiset, ja erityisesti tuttujen tekemiset. Kerro blogistasi ystävillesi ja tutuillesi sosiaalisen median kanavissa (facebook, instagram, twitter...), tai vaikka sähköpostilla. Tuttaviasi varmasti kiinnostaa, mitä kirjoitat, ja sitä kautta saat kasaan pienen alkujoukon, joka lähtee laajenemaan luontaisesti.

- Vieraile ahkeraan toisten blogeissa ja kommentoi postauksia. Kommentit toimivat ikäänkuin sinun blogisi mainoksina, vielä pitkän aikaa. Tämä työ vaatii aikaa, mutta on sen arvoista.

- Ole aktiivinen eri sosiaalisen median kanavissa. Aktiivisuutesi ohjaa liikennettä blogiisi.

- Panosta blogisi visuaalisuuteen. Vähemmän on monesti enemmän. Selkeän ulkoasun omaavaa blogia on mukava seurata ja helppoa lukea. Sinne on kiva palata uudestaankin.

- Jos päätät kirjoittaa jostain yrityksestä tai toisesta bloggarista, kerro se heille. He voivat halutessaan jakaa linkkiä eteenpäin omissa kanavissaan ja saat sitä kautta lisää lukijoita.

- Postaa ahkerasti.

- Jaa pitkiä postauksia useampaan osaan. Monista aiheista saattaa saada kaksi-kolmekin postausta. Lyhyempinä kokonaisuuksina ne ovat lukijaystävällisempiä, ja saat näin myös postattua useammin. Muista linkittää osat toisiinsa - sekin palvelee lukijaa.

- Muista laittaa teksteihin ja kuviin mukaan tunnistesanat, näin ne alkavat löytyä paremmin esimerkiksi Googlen hakutuloksissa ja kuvahaussa. Myös kuvien nimeäminen informatiivisesti kannattaa.

- Verkostoidu toisten bloggaajien kanssa, käy tapaamisissa mahdollisuuksien mukaan. Yhteisössä on voimaa ja toisilta saa aina hyviä vinkkejä, rohkaisua ja erilaisia näkökulmia. Kysy myös rohkeasti muilta, miten he ovat jonkin asian tehneet. Yleensä ihmiset auttavat mielellään ja jakavat tietoa. 


. . . . . . .


Mistä voi kirjoittaa, kun itsesensuuri iskee päälle ja tuntuu, että omat aiheet eivät kiinnosta muita?

- Pelko pois! Älä turhaan pelkää, että aiheesi eivät kiinnosta. Blogi on henkilökohtainen viestintäkanava. Jos sinusta tuntuu, että aihe on sinulle tärkeä, hauska tai jollain tapaa merkityksellinen, kiinnostaa se varmasti jotakuta muutakin.

- Jokainen bloggari vähättelee joskus omia aiheitaan. Jokainen myös oppii ajan myötä huomaamaan, että juuri ne vähäpätöisiltä tuntuvat aiheet ovat monesti niitä kiinnostavimpia lukijoiden silmissä. Bloggaaminen on yllätyksiä täynnä, ja bloggaamaan oppii bloggaamalla. Harrastus on myös yllätyksiä täynnä, joten rohkeasti vaan eteenpäin.

- Muistakaa, että henkilökohtaisuus kiinnostaa. Juuri sinun mielipiteesi ja näkemyksesi kiinnostaa lukijoitasi, vaikka se sinusta itsestäsi tuntuisikin vähäpätöiseltä.


. . . . . . .


Miten aiheita rajataan, voiko sisustusblogiin kirjoittaa muistakin aiheista ja onko se sitten enää sisustusblogi?

- Rajaa ihmeessä aiheita juuri ja vain omien kiinnostuksen kohteidesi mukaan, näin tekeminen pysyy motivoivana. Eli käytännössä älä suotta rajaa aihepiiriä liian suppeaksi, jos haluat kirjoittaa useammasta aiheesta.

- Eri genrejen ei kannata antaa rajoittaa omaa tekemistä. Sisustusblogiin voi kirjoittaa muutakin kuin pelkkää sisustusta. Ja kyllä, se on siltikin sisustusblogi. Nykyisin sisustusblogin määritelmä on laajempi. Henkilökohtainen ote ja aiheiden monipuolisuus tekee blogistasi kiinnostavamman.

- Tärkeintä on tehdä sellaista blogia, mikä tuntuu hyvältä ja hauskalta. Erilaisten määritelmien ei kannata antaa rajoittaa omaa tekemistä millään tavalla.

- Esimerkiksi itse vien tällä hetkellä blogiani päiväkirjamaisempaan suuntaan. Haluan kirjoittaa myös lyhyempiä, enemmän hetkessä kiinni olevia postauksia. Olen myös viimeisen vuoden ajan laajentanut aihepiirejä, koska olen innostunut ja kiinnostunut muustakin kuin sisustuksesta. Sisustus on kuitenkin blogini kantava teema edelleenkin.

. . . . . . .


Pohdintaa henkilökohtaisuudesta.

- Itsensä kanssa kannattaa käydä läpi, mitä elämästään halua ja mitä ei halua jakaa. Mitään, mikä ei tunnu luontevalta, ei kannata blogiin laittaa.

- Rohkeus kuitenkin kannattaa - jos antaa itsestään murusen, saa sen myös monin verroin takaisin.
. . . . . . .


EDIT 15.9.:
Aihe tuntuu kiinnostavan! Olen saanut ilahtuneita kommentteja täällä blogissa ja muualla SoMessa, joten laitetaan jakoon lisää aiheeseen liittyvää matskua. Tässä linkki vuonna 2013 tekemääni postaukseen "Bloggaamisen oppitunti". Tekstin sisältö on edelleenkin ihan kuranttia kamaa, joten nämäkin vinkit kannattaa lukaista läpi.

http://tarja-snowland.blogspot.fi/2013/11/bloggaamisen-oppitunti.html


. . . . . . .Toivottavasti näistä oli iloa tai hyötyä! 

- Tarja -
Kommentit

 1. Hei, nää oli tosi mielenkiintoisia ja hyviä pointteja, kiitos kun jaoit! :) Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, että kiinnostivat! Tsemppiä viikkoon :)

   Poista
 2. Hyviä pointteja todellakin!!! Kiitos Tarja! Mukavaa alkavaa viikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aihe kiinnostaa selvästikin, ja on mukava kantaa oma kortensa / kokemuksensa kekoon.

   Poista
  2. Mikä on mielestäsi kuvien paras koko? Toki isot kuvat kivoja ja näyttäviä, mutta minä haluan nähdä koko kuvan kerralla. Olen pitkään asiaa miettinyt ja hionut. Käsitteletkö jokaisen kuvan erikseen vai oletko määrittänyt leveyden vakioksi koodauksella? Mitä kuvankäsittelyohjelmaa käytät?

   Poista
  3. Moikka Jenni!

   Kuvien pitäisi olla mielestäni aika suuria, sillä silloin lukijan on kiva niitä katsella. Itselläni leveys on 700 px ja säädän leveyden käsin, eli pienennän kuvasta blogiversion samalla kun säädän sen muutoin kuntoon. Muutamissa blogeissa kuvan leveys on vielä reilusti tuon 700 ylikin, mutta ne ovat visuaaliselta ilmeeltään muutenkin hieman toisenlaisia. Testaamalla saa parhaan lopputuloksen, ja ainakaan olen tuohon päätynyt juurikin testien kautta ja kokeilemalla.

   Jos mun oikean reunan palsta olisi kapeampi, saattaisin hyvinkin käyttää vaikka 800 px leveitä kuvia :)

   Kuvia käsittelen Lightroomilla, Photoshopilla (tosi harvoin), ja netin ilmaisohjelmalla nimeltään Picmonkey (aika usein).

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Itse monesti sortuu ajattelemaan juuri tuota, että omat jutut eivät kiinnostaisi ketää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sortuu itse kukin - monta juttua olen julkaissut pitkin hampain, melkein pää pensaassa, ja niistä on tullut tosi suosittuja :), hauskaa.

   Poista
 4. Tarpeellisia ja kannustavia vinkkejä. Kiitos niistä! Sain taas vähän uskoa omaan blogikirjoittamiseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, kiitos, eteenpäin vaan ja rohkeasti uutta päin :)

   Poista
 5. Kiitos Tarja. Tästä on taas kiva jatkaa oman blogin kehittämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa!
   Täällä jo suunnittelen jatko-osaa, kun nämä vinkit olivat näin pidettyjä.

   Poista
 6. Kannustavia vinkkejä olet koonnut, kiitos :) Yhdestä kyllä haluaisin herätellä vielä keskustelua: "Jaa pitkiä postauksia useampaan osaan". Itseä ärsyttää sellaiset jaetut postaukset, koska liian usein näen, että kaksi osaa on sisällötöntä liibalaabaa ja kolmas osa kuitenkin vajaa, koska asiaa on pohjustettu jo kahdessa postauksessa. Asiaa on todellakin vain yhden postauksen verran, sitä on silti tarpeettomasti venytetty useampaan osaan. Ja lukija joutuu poukkoilemaan postauksesta toiseen löytääkseen punaisen langan.

  Tämän takia olen vetänyt omassa blogissani sen linjan, että en jaa postauksia osiin, vaikka niistä tulisi pitkiäkin. Yhden aiheen voi lukea kokonaan alusta loppuun samalla sivulla. Ei ole varmastikaan ainoa oikea tapa ja onhan siinäkin hankaluutensa, koska sen vuoksi mää julkaisen kirjoituksia aika harvoin ja mun linjaan ei sitten oikein sovi seuraavan postauksen "juonipaljastukset", joita aina joskus haluaisin kyllä paljastaa. "Juonipaljastuksilla" saisi myös pidettyä lukijoiden mielenkiintoa yllä.

  Joten mun lisävinkki: jos kirjoittaa jostain aiheesta jotain jo "ennakkoon" niin kannattaa muistaa jälkimmäisessä postauksessa kerrata asiaa riittävästi, että lukijan ei ole pakko palata aiempaan kirjoitukseen.
  (Silti myös linkitys aiempaan kirjoitukseen, jotta sinne tekstiin on helppo palata jos välttämättä haluaa) :)

  Vai olenko ihan hakoteillä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Annakreeta ja kiitos mielenkiintoisesta kommentista.
   Tee ihmeessä juonipaljastuksia - nehän kuulostaa kivoilta!!

   Itse suosin myös välillä pitkiä postauksia. Jotkut aiheet vaan on sellaisia, että ne on parempi kertoa yhdessä, vaikka sitten reilusti pidemmässä postauksessa. Pitkille postauksille on ehdottomasti paikkansa. Toisaalta, joskus voi olla lukijoiden palvelemista jakaa postaus vaikka pariin osaan.

   Kannattanee tehdä kuten itsestä hyvältä tuntuu, ja minkä luulee palvelevan lukijaa parhaiten. Ja tosiaan, jos päätyy jakamaan postauksia osiin, olisi hyvä muistaa linkittää osat toisiinsa.

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä!:) Olin niin tiukalla aikataululla Habitaressa, etten ehtinyt mitenkään jäädä kuuntelemaan mielenkiintoisia esityksiä.:/ Onneksi kuitenkin lähdin messuille, sillä minusta ne olivat kyllä hurjan antoisat!

  Bloggaamisessa oppii koko ajan uutta, eikä kertauskaan toisinaan ole pahasta.:) Välillä tulee epäusko omaan touhuun (ehkä sekin kuuluu asiaan?), sillä homma vaatii kyllä pitkäjänteisyyttä, kuten kaikki harrastukset pitemmän päälle.;D Onkohan muuten suunnitteilla mitään yhteistä Slow Blogien tiimoilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäusko itsee kullakin aina välillä - vertaistuki auttaa, ja kokemusten jakaminen. Bloggaaminen opettaa kyllä todellakin, ja monet jutut ovat ennalta arvaamattomia ja positiivisella tavalla yllätyksellisiä.

   Slow-happeningia ei tällä hetkellä ole suunnitteilla, mutta pitäisi kyllä. Omat aikataulut on tällä hetkellä hektiset, mutta jos joku innokas alkaisi luotsaamaan projektia .. :)?

   Poista
 8. Olisipa ollut mielenkiintoista kuulla koko esitys. Kiitos tästä referoinnista, hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli!
   Mä voin yrittää koota jatko-osan jossain vaiheessa, vähän tuohon keskusteluunkin pohjautuen :)

   Poista
 9. Mielenkiintoisia ja hyviä vinkkejä! :) En itse päässyt edes käymään Habitare-messuilla remontin keskellä, joten kiva, että sain blogistasi lukea hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän tämä tuli sopivasti tarpeeseen, kiva kuulla :)
   Itsekin olin liikkeellä Habitaressa tosi pika-aikataululla, ja olen oikeastaan enemmänkin toisten blogeista kurkkinut, mitä kaikkea sillä tänä vuonna oli :)

   Hyvää remonttia!

   Tarja

   Poista
 10. Moi Tarja!

  Tällainen juuri bloggaamisen aloittanut arvostaa suuresti vinkkejäsi. :)
  Hienolta muuten kuulostaa myös sun uudet työkuviotkin!
  Hyvät syksyn jatkot sulle!

  -Sini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini, mahtava kuulla, että näistä on apua. Paljon on tullut matkan varrella (8 vuotta bloggaajana) pohdittua, joten hyvä laittaa tietoa julkisestikin kiertämään.

   Ja kiitos, työkuviot on huiput ;) hieno projekti tämä Lahti2017!

   Hyvää syksyn jatkoa! -Tarja

   Poista
 11. Kivat vinkit! Itse aika "ujosti" kirjoitan, sillä en oikein tiedä mitä kirjoittaisi, niin, että en tyrkyttäisi liikaa omia näkemyksiä. Mun blogia käy pääsääntöisesti lukemassa sukulaiset ja ystävät, koska näin on helpompi jakaa kuulumiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omia näkemyksiä voi ja kannattaa laittaa esille, ne kiinnostaa muita :). Eikä omia näkemyksiä oikeastaan voi tyrkyttää liikaa - sehän on sinun blogisi. Kannustan ja rohkaisen kokeilemaan, sit sen tietää miltä se tuntuu. Mutta sen takaan, että kukaan ei varmastikaan ajattele että tyrkytät näkemyksiä. Itselläni on ollut muuten aikoinaan ihan samanlaisia ajatuksia - tiiän miltä se tuntuu.

   Mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 12. Kiitos hirmuisen paljon tästä postauksesta. Itsellä kyllä eniten tuottaa vaikeuksia tuo ystäville ja tutuille kertominen :). Jotenkin arastelen paljastaa, että kirjoitan blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija itsellesi! Kiva kuulla, että tämä oli tarpeen.
   Muakin aluksi arastutti, ja vieläkin joskus. Omalle fb-seinälle on tosi vaikea laittaa mainintaa omista postauksista, ennemmin ne laittaa blogin fb-ryhmään. Jotenkin sitä ajattelee, että ei ne kiinnosta, vaikka voishan ne kiinnostaakin ;)

   Poista
 13. Olipa kiinnostava juttu! Näin uutena bloggaajana kiitän näistä neuvoista :)

  VastaaPoista
 14. Olipa kiinnostava juttu! Näin uutena bloggaajana kiitän näistä neuvoista :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts