Polkujuoksua!
Näin kevään tultua luonnossa liikkuminen on jälleen ihanaa ja ihan parasta juuri nyt. Linnut laulavat, valoa riittää ja luonto tuoksuu huumaavalta! Rakastan kävellä metsässä koiran / koirien / lasten  kanssa. 

Oletko kokeillut polkujuoksua?

Polkujuoksu on urheilulaji, jossa juostaan tai patikoidaan poluilla. Se eroaa maantiejuoksusta ja ratajuoksusta siinä, että juokseminen tapahtuu yleensä vaellus- ja retkeilyreiteillä, joissa voi olla paljon suurempia nousuja ja laskuja. Lähde Wikipedia.

Kertoilen lyhyesti omia ajatuksiani polkujuoksusta. Minusta parasta metsässä juoksemisessa on, että ei välttämättä tarvitse lähteä varta vasten lenkille, jos kynnys on syystä tai toisesta korkea. Kaikkihan eivät edes tykkää juosta julkisilla paikoilla. Itse juoksen missä vaan, mutta metsässä juoksemisessa on ihan oma twistinsä verrattuma muuhun lenkkeilyyn.

Polkujuoksussa voi ja kannattaa säädellä lenkin tehoa oman kunnon ja fiiliksen mukaan. Itse juoksen ja kävelen vuorotellen. Suhde on kutakuinkin 70 % juoksua, 30% kävelyä tai oleilua. Polkujuoksu on raskaampaa kuin ns. tavallisilla teillä lenkkeily. Se johtuu suuremmista korkeuseroista ja maaston muotojen moninaisuudesta. Siksikin pikku huili muutamaan otteeseen kesken lenkin piristää.

Saatan pysähtyä kuvaamaan vanamoita, kuten eilen (kuva yllä), tai rapsuttelemaan koiraa... Parasta metsässä olemisessa on absoluuttisesti hetkessä eläminen ja siihen tarttuminen, asioiden kokeminen, ei niiden ohitse juokseminen. 


Minusta ainut välttämättömyys, mihin polkujuoksussa tarvitsee satsata ovat maastojuoksukengät. Kaikki muu on ekstraa. Maastojuoksuun tarkoitetuilla kengillä juokseminen on mahdottoman mukavaa sekä myös turvallista. Mielestäni metsässä juoksemisessa pitää huomioida ehdottomasti myös tuo turvallisuusnäkökulma.

Metsässä on paljon märkiä ja liukkaita kiviä, kantoja, keppejä, käpyjä sun muita. Liukastelemalla ja kompuroimalla rikkoo vaan itsensä. Maastojuoksukengissä on pitävä, korkeakuvioinen pohja, joka lisää pitoa ja tekee juoksemisesta (ja myöskin kävelemisestä) varmaa ja mukavaa. Joidenkin kenkien välipohjassa on myös vahvikelevy, joka suojaa jalkaa teräviltä kiviltä ym.

Yleensä maastojuoksukengissä on myös matalampi kanta, jonka johdosta riski nilkan nyrjähtämiseen pienenee, koska jalka on lähempänä maata. 

Liukastumisten lisäksi riskinä on kompastuminen kenkien narujen tarttuessa johonkin kiinni. Tämän vuoksi kenkien läpässä tulee olla myös oma tasku tms. kengännauhoille ja kiristimille, jonne ne saa visusti pois tieltä. Maastojuoksukengissä tämäkin on huomioitu.

Hyviä maastojuoksukenkiä saa useammalta merkiltä mm. Salomonilta ja Inovilta.

Itse olen muuten löytänyt maastojuoksukengille toisenkin käyttötarkoituksen. Ne ovat aivan täydelliset kengät koiranäyttelyyn! Ulkonäyttelyissä (sora ja nurmi) ne ovat aivan ehdottomat. Pito ei lopu kovemmassakaan vauhdissa, vaan koiran saa esitettyä ilman pelkoa liukastumisesta. Olen nähnyt kerran jos toisenkin ihmisten kaatuilevan ja kompuroivan näyttelyissä ja olen tainnut itsekin joskus vetää lipat, ennenkuin keksin ottaa Salomonit mukaan. 

Kiireiselle polkujuoksussa yhdistyvät näppärästi lenkkeily, luonnossa liikkuminen ja koiran lenkitys. Itse en tosin pidä itseäni erityisen kiireisenä, vaikka onhan minulla aina ne tuhat rautaa tulessa. Tällainen metsässä tapahtuva teholenkki ajaa kuitenkin myös minun tapauksessani monta asiaa samalla kertaa ja ennen kaikkea antaa uskomattoman hyvän mielen. Metsässä juoksemisessa yhdistyvät liikunnan ja luontokokemuksen tuoma hyvänolontunne. Niin koiralla kuin emännällä.

Ei muuta kuin poluille hop, itsekin taidan taas tänään suunnata Helmin kanssa..


Kommentit

  1. Minua niin nauratti kun ensimmäisen kerran törmäsin termiin polkujuoksu :) Vuosikaudet kun metsissä on tullut koirien kanssa juostua. Todellakin täydellinen combo :) Itse juoksen inov -kengillä. Niissä on hyvä pito.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa - itseäkin joskus hymyilyttää, miksi kaikelle pitää keksiä nimi ja tuotteistaa? Mutta toisaalta se myös kehittää "lajia" eteenpäin, ja levittää tietoutta, saa uusia ihmisiä innostumaan...! Koirien kanssa on ihana liikkua luonnossa, juostenkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts