Ikean urbaani kevätilta


IKEA järjesti kevätillan esitelläkseen uutuuksiaan. Lokaatioksi oli valittu urbaani ja keväinen Helsingin Suvilahti ja Tiivistämö-rakennus. Tämä siksi, koska IKEA julkaisee sarjan katu- ja graffititaiteilijoiden teoksia julistesarjana tänä keväänä. 

Paikka sopi teemaan hienosti. Suureen rosoiseen tilaan oli tehty kiinnostavia kokonaisuuksia, jotka oli vieläpä valaistu erikseen, jotta kuvaaminen olisi esimerkiksi bloggarin näkökulmasta mahdollisimman helppoa. Kaikki julisteet oli myöskin ripustettu esille salin takaosaan. Tuttuja oli jälleen liikenteessä sankoin joukoin, oli kiva nähdä teitä kaikkia!

Ikkunasyvennykset oli katettu terakottaruukuin, mehikasvein ja lasiesinein. Alla olevassa kuvassa näkyy idean simppeliys ja kauneus. Jokainen vieras sai napata kasvin kainaloonsa pois lähtiessään. Kiva idea. 

Kuvien jälkeen tulee minusta illan paras anti, joten kannattaa skrollailla postaus ihan kokonaan läpi. 


Paikalle oli pyydetty puhumaan katu- ja graffititaiteen suomalainen spesialisti ja taiteilija itsekin, Jouni "Psyke" Väänänen. Hän piti lyhyen esityksen otsakkeella "Katutaiteen lyhyt historia ja nykytilanne". Aihe on minusta niin kiintoisa, että juttua olisin kuunnellut pidempäänkin. Yllä olevassa kuvassa on muuten kuva New Yorkin metrosta 1980-luvulta.

Tässä teille pääpoiminnat esityksestä, jos vaikka haluatte googlailla lisää.


Graffiti- ja katutaiteen synty 


- Ensimmäiset tagit tehtiin Yhdysvalloissa Philadelphiassa ja New Yorkissa 60- & 70- luvun taitteessa.
- Tagityylisen ilmaisun rinnalle tulivat melko pian isommat, värikkäämmät ja monimutkaisemmat graffitit.
- Katutaide ja graffititaide eriytyivät toisistaan. Välineet ovat osin keskenään samat, mutta tekniikka ja viestit erilaiset. 


Ulkomaisista taiteilijoista mainittiin mm. nämä:
- Katutaide; mm. ”Banksy”, Shepard ”Obey Giant” Fairey, Faith47
- Graffititaide; mm. Sofles, Claudia ”MadC” Walde
- Katu- / graffititaide; Niels ”Shoe” Meulman, Miles ”Mac” McGregor, Retna

Suomalaisia taiteilijoita ovat mm.
- Katutaide; Jussi TwoSeven
- Graffititaide; Egs
- Katu-/graffititaide: Jukka Hakanen

Graffiti- ja katutaidetta käytetään nykyisin paljon mainonnassa ja muussa visuaalisessa viestinnässä. Taiteilijat tekevät erilaisia tilaustöitä yrityksille ja yhteisöille. Myös taidenäyttelyiden ovet ovat kyseisille taidemuodoille avautuneet ja teoksia nähdään toisinaan myös galleriaolosuhteissa.

Eri puolella Suomea on paljon luvallisia seiniä, muistaakseni yli 30, joihin voi maalata vapaasti.

Alussa mainittujen, ja postauksen kuvissakin näkyvien IKEA-postereiden artistit ja tarinat esitellään "IKEA art event" -saitilla, linkki alla. Katu- ja graffititaiteilijoista on muuten miehiä 99%, mutta tässä  kokoelmassa suhde on hieman tasapuolisempi, about 40/60.

http://www.ikea.com/ms/fi_FI/coming-soon/art-event/index.htmlKommentit

 1. Hatunnosto Ikealle, jälleen! Todella kivoja juttuja tullut Ikealta piiiiitkän aikaa. Tuo työpöytä tuolla kuvien puolen välin tienoolla on kiva. :) Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että varsinkin Ikean erikoismallistot on olleet nyt tosi kivoja ja yllättävät positiivisesti. Pöydät samoin, niin monta kivaa tullut viime aikoina.

   Poista
 2. Hauskoja kuvia olet räpsinyt ja hieno teksti!! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Teksti tuli kuin itsestään, kun innostuin katutaideteemasta. Rakastan taidetta, kaikenlaista!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts