Kaakaonvärinen vintage pallovalaisin | Vintage Ball Light


Lisää lamppuja!

Koti on uusi, mutta lamppumakuni senkun vanhenee. Jostain syystä vintagevalaisimet, niiden muotokieli ja tunnelma ovat nyt kovasti mieleeni. Lisäksi olen havainnut, että huolella muotoillut vanhat valaisevat uskomattoman kauniisti ja tehokkaasti. Valaisinmuotoilussahan pitäisi kaiketi olla keskiössä valon muotoilu, jotta tuotteesta tulee esteettisesti ja toiminnallisesti onnistunut.

Tässä yksi lamppulöytöni viime viikolta. Sain näitä käsiini kaksi kappaletta, ja toinen matkasi ystäväni kotiin. Kaikki aikaisemmin näkemäni ruskeat pallovalaisimet ovat olleet tummanruskeita. Kun nämä kaakaonruskeat tulivat vastaan, oli se menoa sitten. Pallovalaisimen on valmistanut suomalainen Orno ja sen suunnitteli aikanaan Lisa Pape-Johansson. 

Tämän on tarkoitus päätyä olohuoneen kattoon. Nämä kuvat on otettu hengen mukaan 1960-luvun retropöydällä. 


. . . . 


My latest vintage light find represents finnish and Scandinavian design. It is manufactured by Orno and designed by Lisa Pape-Johansson. I found this cocoa brown ball lamp via web auction. Actually I bought two of them, but another one moved to my dear friend's home. This lamp is going to iluminate our living room. 

If You're interested in Scandinavian vintage lamps, check out this very good and useful database:pallolamppu, kattovalaisin, kattolamppu, ceiling light,
pallolamppu, kattovalaisin, kattolamppu, ceiling light,Muita vintagelamppujani ovat:

BUMLINGIT (suuri rakkaus)
KELTAINEN AURINKO (pieni retropallolöytö)


Löysin muuten viikolla nettia plaratessa mainion tietokannan vintagelamppujen ystäville. Tuolta voi hakea designerin, valmistajan, maan, materiaalin ja valmistusvuoden mukaan. Tietokanta on kattava.

Myös nämä digitaaliseen muotoon säilötyt vanhat suomalaiset valaisinkuvastot ovat kiehtovia. On Stockan ja Ornon kuvastoja, Taitoa, ja kattava ruotsalaisen Atelje Lyktanin katalogi myös:
pallolamppu, kattovalaisin, kattolamppu, ceiling light,


Kommentit

 1. IHANA väri!! Ja varmaankin myös harvinainen? Ei ainakaan kovin ajalleen tyypillinen väri... Tosi kiva löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks ookkin, kiitos Annakreeta!
   Harvinaisuudesta en osaa mitään faktaa sanoa, mutta ei näitä kyllä kauheasti näy...eli ehkäpä on :)

   Poista
 2. Ihana valaisin. Vintage -valaisimissa on mukavaa nostalgiaa :)

  VastaaPoista
 3. Ihana lamppu! Väri on aika erikoinen, olen nähnyt noita (tai samakaltaisia) vallkoisena, tummanruskeana ja muistelen että punaisenakin. Jaan kyllä ihastuksesi vanhoihin lamppuihin. Tosin minun lamppuni taitavat olla suureksi osaksi vieläkin vanhempaa vuosikertaa ja "aitojen" lamppujen kopioita. Tällä hetkellä katosta riippuvista suurin osa on tämän talon vintiltä löytyneitä. Olisi siellä jokunen "uudempikin" odottamassa että innostun 70-luvusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija kommentista! Väri on kyllä tosi kaunis, ihanan vaalean haalean ruskea, ja tosiaan alkup. väri on kyseessä, ei ole maalattu. Vinttilöydöt on mahtavia, aarteita. Jos sulla on ylimääräisiä 70-luvun lamppuja niin laita ihmeessä kuvia mulle, jos olet joskus myymässä :)!

   Poista
 4. Mulla on näitä kaks! Aion kyllä nämä uskaltaa maalata. En tiedä että mitä tekisin näille, mutta ovat odottamassa paikkaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, toivottavasti kiva paikka löytyy, ja löytyyhän se kun aikansa makustelee. Ethän vaan ole maalaamassa kaakaonruskeita - ne kun näyttäisivät olevan harvinaisia... :)?

   Poista
  2. No huomasin kans nyt että taitavat olla itse harvinaisuus. Kuparikerros (epäonnistunut) niissä jo on. Ehkä maalinpoistoa kehiin? :)

   Poista
  3. Voi iiiks... :)! Se voipi olla että maalinpoistoaine vie kaiken veks, myös alkuperäisen... :(

   Poista
 5. Voi, tätä on nyt näköjään liikenteessä! ;) Kiitos mielenkiintoisesta linkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, liikenteessä on kyllä :). Minusta on ihanaa kun näitä vanhoja suomalaisia Livaleja, Ornoja, Valinteja, Lampukkaita sun muita on alettu nyt arvostaa... Jes.

   Poista
 6. Aivan ihana lamppu. Meillä kotona vanhemmillani on katossa kiskossa valkoisena 5 kpl mutta äitini ei suostu niistä luopumaan. Mistä huutokaupasta löysit? Voisin pitää sitä silmällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riikka!
   Ystävälläni on yksi myynnissä! Laita meiliä tarjassnowland@gmail.com, jos kiinnostuit :)

   Nämä on muistaakseni huutonetista yksityiseltä myyjältä.

   Poista
 7. valaisin on Heikki Turusen lanseerama seinävalaisin 951-040. Kun LJP jäi eläkkeelle 1967, jäi HT harteille valaisimien muotoilu, tosin YN oli 1975 asti mukana, vuonna 1981 tuli Klaus Michalik mukaan sunnitteluun.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts