Täydellinen valkoinen ulkomaalisävyTämän vuoden ulkomaalaussesonki on ohi. Haluan kuitenkin postata eräästä viime kesän maalausprojektistamme, sillä tähän sisältyy ns. aina ajankohtaisia seikkoja, jotka haluan kanssanne jakaa. Ensi kesän uudiskohteiden suunnittelutyöt ovat varmasti jo monilla ajankohtaisia ja käynnissäkin. Talven aikana perinteisesti mietitään myös tulevan kesän ulkoremontointikohteita. Jos mielit itsellesi valkoista taloa tai autotallia, kannattaa tämä juttu lukaista läpi.


Mitä väliä on varaston värillä? - Paljonkin. 


Meillä on pihassa aivan tavallinen kahden auton katos plus suuri varasto/työtila. Viime keväänä päätimme maalata rakennuksen. Pohdin sävyjä tapani mukaan pitkään. Liiankin pitkään - kyseessähän on vain ulkorakennus. Tosin minusta se ei ole vain, sillä se näkyy mitä suuremmassa määrin meille sisällekin; olohuoneeseen, erkkeriin ja työhuoneeseen. Maalisävyjen valinta oli tärkeä päätös. Tiedostin, että noita sävyjä tuijotellaan joka päivä kesät ja talvet, ei vain ulkohommissa, vaan myös täältä sisältä käsin.


Pohdin, millainen ulkorakennuksen värityksen tulisi olla, jotta se sopisi myös talomme sisäväreihin. Valkoinen ja harmaa ovat sisustuksen päävärejämme. Jep, näin sen täytyy siis olla ulkonakin. Autokatos-varasto todellakin näkyy kaikkiin oleskelutiloihimme. Täydellisen valkoisen maalin metsästys.

Tuntui, että mikään ei ole vaikeampaa kuin vitivalkoisen ulkomaalisävyn valinta. Se ei saisi taittaa keltaiseen, ei siniseen, ei likaiseen harmaaseen... Sävyn pitäisi olla vain valkoinen, ei sen enempää.

Olin ihastunut Tikkurilan Poutapilvi -sävyyn F497. Se vain sattuu olemaan sisämaalikartan sävy, mutta olin löytänyt muutamista blogeista mainintoja, että se saattaisi olla juurikin täydellinen valkoinen myös ulkotiloissa.

Googlasin. Paljon. Pää pyörällä otin yhteyttä ihanaan bloggarikollegaani Mariaan, olimmehan aikeissa käyttää Colorian Akrylaattia. Tuote on meille mieleinen; sitä on miellyttävä käyttää ja maali on laadukasta. Marian ja Coloria-tiimin asiantuntemuksella päädyimmekin loistavaan lopputulokseen, josta tarkemmin seuraavassa.

Colorian asiantuntijat valistivat minua, että yleensä ulkomaalit sävytetään ulkomaalivärikartan mukaan, sillä joissain sävytyspastoissa ei ole niin hyvä säänkesto. Vaaleita sisämaalikartansävyjä käytetään myös ulkona, mutta erityisesti kirkkaat sisämaalisävyt tuppaavat haalistumaan ulkona. Yleensä ulkomaalikarttoihin on valittu sävyt, jotka kestävät sääolosuhteita (lähinnä UV-säteitä) paremmin. Pilvipouta ei onneksi sisällä kirkkaita sävyjä, joten tuota vaaraa ei onneksi kyseisessä valkoisessa ole. Näin uskalsimme valita sen valkoiseksemme.

Vielä vertailun vuoksi kerrottakoon, että tuohon Tikkurilan Poutapilvi F497 -sävyyn menee vain tippa mustaa pastaa ja tippa okraa, kun taas esimerkiksi toiseen vaihtoehtooni (ulkomaalisävyyn NCS S 0500-N) menee lisäksi ruskeaa ja puolitoistakertainen määrä mustaa pastaa. Eli Poutapilvi on kutakuinkin valkoisista valkoisin.Tuliko hyvä?

Maali on ollut nyt seinässä muutaman kuukauden ja voin käsi sydämellä sanoa, että se on täydellinen valkoinen. Uskallan omakohtaisella kokemuksella sanoa, että tuo valkoinen ei taita mihinkään suuntaan, vaan on vain valkoinen. Kaunis valkoinen.

Tehosteväriksi harmaa

Tehosteväriksi valittiin pihavajaprojektissa tutuksi tullut hurmaava syvänharmaa (sävy Tikkurila 612X). Tuo on aivan täydellinen tummanharmaan sävy, joka sopii kaikkialle saaristosta sisämaahan.

Tuunasimme tätä autokatos-työtila-pakettiamme rakentamalla toiselle pitkälle seinustalle jämälaudoista rimoituksen, joka toimii hyvänä tuulensuojana ja näkösuojana. Tummanharmaa maali oli täydellinen harmaantuneille ja kulahtaneille laudoille. 
Postaus on tehty yhteistyössä Colorian kanssa. 
Lämmin kiitos yhteistyöstä!


. . . 


Last summer we did some painting outside, our carage became white/grey, and garden shed became dark grey. This colour combination suits very well for buildings in Finland. Here in Scandinavia, nature light has a very cold tone, that's why we tend to use cold tone colors and paints as well. Kommentit

 1. Hyvältä näyttää ♡ meillä oli sama ongelma punaisen ja valkoisen osalta, halusin puhtaat, kirkkaa värit, niin ettei taita mihinkään muuhun sävyyn ja päädyttiin Tikkurilan vinhaan ja ollaan erittäin tyytyväisiä, kaikki rakennukset on maalattu samalla värillä, vielä talon punaiset osat, kun osin halutaan uusia laudotusta, tämä jää seuraavaan kesään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika!
   Oikean maalin ja sävyn löytyminen on kyllä todella tärkeää. Ja joskus vaikeaakin, jos on jokin tietty ja tarkka visio, minkä haluaa saada toteutettua. Tosi kiva kuulla, että teidänkin maalisävyt osuivat nappiin :)!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts