Sadepäivien saldona nurmikko / Lawn & trees
Kuluneet harmaat sadepäivät menivät pihahommissa. Päätimme perustaa talon päätyyn loivasti alaspäin viettävän, erkkerin muotoja myötäilevän nurmialueen. Tihutteleva sade ja viileämpi keli edesauttoi hommaa; multa pysyi mukavan muhevana, eikä rehkiessä tullut hikikään.

Aluksi hahmottelimme ja mittasimme alueen. Sitten "piirsimme sen puhtaaksi" spraymaalaamalla alueen reunat soralle. Armaani teki ison duunin kaivaessaan nurmialueen paikan auki. Soraa otettiin pois 15-20 cm. Alue reunustettiin reunanauhalla, sekä raksa-ajoista ylijääneillä kulmaradoilla, joita löytyi metsänreunan kätköistä. Sitten multatäyttöä, yksi tiivistysvaihe, ja lisää multaa. Mullan joukkoon sekoitimme kalkkia ohjeen mukaan. Reunat viimeistelemme luonnokivillä. 

Lapset antoivat nurmityömaan olla yllättävän rauhassa, mutta koirat...huoh. Karvalapset järjestivät ohjelmaa senkin edestä. Göötin tassunjäljet eivät paljoa paina, mutta malamuutin iso käpälä survaiseekin melkoisen kuopan. Koirat luonnollisesti aistivat ja reagoivat heti, jos ihminen yrittää varjella jotain, ja siitä otetaan sitten ilo irti täysin karvoin, käpälin ja haukahduksin.

Halusimme pitää alueen simppelinä, joten istutimme siihen ainoastaan kolme matalaa vartettua puuta. Reunoilla on kaksi Yalta Tundrapajua (Salix arctica 'Yalta') ja keskellä Palibin pikkusyreeni (Syringa meyeri 'Palibin'). Pajut ovat linjassa erkkerin kulmien kanssa ja syreeni aivan keskellä. Aion leikata puut pyöreään muotoon vuosien varrella. Tämä oli ensimmäinen koskaan tekemämme nurmikko, joten sinänsä simppeli projekti on ollut meille sitäkin mielenkiintoisempi.

Luin muuten tässä iltana eräänä puutarhakirjan, joka poisti minusta
kaiken patoutuneen puutarha- ja pihastressin.
Uskon, että paraneminen on pysyvää ja kokemani valaistus ohjaa taivaltani pihassamme tästä ikuisuuteen! Tuosta käänteen tekevästä opuksesta lupaan kirjoittaa vielä tänne blogiinkin tuonnempana.

Nyt sitten nurtsi, kasva, kasva pian, pliis.
Ja juurtukaahan puut, mäellä näet tuulee!


. . . .


It's been raining few days. We built a lawn area to the end of the house.
I planted there three trees; two Willow trees (Salix Arctica) and one Lilac Tree (Syringa Meyeri). 
Hopefully we will have green lawn soon! Can't wait.

Kommentit

 1. Toivottavasti et kuitenkaan kylvänyt nurmea ihan puiden runkoihin asti. Pitäisi olla sellainen puolen metrin ympyrä nuoren puun ympärillä, jossa ei nurmi kasva...jotain maanpeittokasvia voi laittaa, mutta nurmen kanssa puu ei pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kommentista! Jätämme puiden tyvet ilman nurmea ja tarkoituksena on laittaa karike päälle. Toivottavasti saadaan puista pitkäikäiset kaverit.

   Poista
  2. No sitten asia on kunnossa :) Muistutin, koska kerroit, että on eka nurmikkoprojekti. Nurmikko on muuten aika hankala pitää lyhyenä, kun on kalteva pinta ja vielä puita välissä, mutta jos niittytyyppistä ratkaisua havittelet, tulee varmasti ihana!

   Poista
  3. Katsotaan miten käy! Kiitos neuvoista, ihanaa kun lukijat kommentoivat. Kaikki vinkit ovat aina tarpeen tällaisissa projekteissa :). Alue on niin pieni, että nurtsin leikkaamiseen ei kauaa mene työnnettävällä pikkuleikkurilla.

   Poista
 2. Itse juuri kaivoin 7 hyvinjuurtunutta pensasta ja siirsin ne toiseen paikkaan, kun eivät vastanneet odotuksia tuuli/näkösuojasta. Neuvoja olisi kaivattu siis täälläkin :) Onnea pihaprojektiin, mikä ei ole hauskempaa kuin puutarhanhoito! http://houseandcottage.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on siinä ollut hommaa kerrakseen! Kiitoksia Minna. Tulen vierailulle blogiisi tuotapikaa hakemaan inspistä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Itse sitä aina sokeutuu, kun ajattelee vain että pitäis ja pitäis. On totta, että talo on jykevän kaunis, ja pihakin alkaa onneksi viimein hahmottua mielessä ja konkretisoitua livenä 😊

   Poista
 4. Ihana talo teillä! Ja mielenkiintoinen blogi sinulla! Talonne väri on kaunis, onko se käsitelty jollain vai onko ihan nature?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon ihanasta palautteesta. Talo on käsitelty Uulan Roslagin mahongilla. Ihana tervantuoksuinen vanhanajan tuote hirrelle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts