Talomme rakentaminen ja vinkit rakentamisen ajansäästöön


 log cabin log home, snow, winter,Mistä on kyse?

Nettirautakauppa Taloon.com kutsui minut mukaan kampaanjaansa kirjoittamaan rakentamisen ajansäästöön liittyvistä vinkeistä. Tämä kirjoitus osallistuu blogikilpailuun osoitteessa http://www.raksaniksit.fi. Kampanjan avulla halutaan jakaa onnistumisen iloa, hyviä vinkkejä rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen niistä kiinnostuneille suomalaisille.


Meidän rakennusprojektimme taustatiedot

Rakensimme / rakennutimme 1,5-kerroksisen hirsitalon vuoden 2010 aikana. Meillä ei ollut lainkaan aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Edeltävä syksy ja vuoden ensimmäiset kuukaudet kuluivat suunnitellessa ja eri urakoitsijoiden etsinnässä. Takatalvi oli melkoinen, kevät tuli myöhään ja perustusten teko alkoi vasta huhtikuussa. Tavoitteenamme oli muuttaa vuoden 2010 aikana. Muuttamaan pääsimme vuoden toiseksi viimeisenä päivänä. Rakentamisemme tahti oli tiukka. Aikataulumme oli napakka, mutta pysyimme siinä.

Hirsitalo valmistui ulkoapäin nopsaan. Pystyttämiseen meni noin viikko. Kun massiivihirsirunko pystytettiin ja ikkunat ja katto asennettiin, pääsi sisätöihin oikeastaan samantien. Ja sisätöitähän sitten riitti, kahdessa kerroksessa. Toki ulkopuolellakin hommaa riitti. Mm. talon toisen kerroksen ulkoverhous piti tehdä ja rakentaa lähes koko taloa kiertävät terassit.


Miten ihmeessä aikaa voisi säästää?

Tarkoituksena on siis kirjoittaa ajansäästöön liittyvistä vinkeistä. Tämä teksti on kirjoitettu omista lähtökohdistamme, rajoittuuhan rakentajakokemuksemme tähän yhteen taloon.

Alkuun tuntui, että kysymyksen asettelu on hyvin haastava. Monesti ajan säästön nimittäin löytää edestään siten, että aikaa tuhlaantuukin monin verroin, tai ainakin suuri vaara tähän on olemassa. Mielestäni ajan (ja samalla rahan) säästäminen tapahtuu harkitsevan tekemisen kautta.

Ennakkosuunnittelu ja jokaisen työvaiheen mahdollisimman tarkka pohdinta monelta eri kantilta säästää eniten aikaa. Purkaminen ja uudelleen rakentaminen on kuitenkin ihan aina sitä kaikkein hitainta ja stressaavinta rakentamista.

Meidän raksalla jouduttiin purkamaan oikein huolella onneksi vain kerran. Hirsikehikon pystytysporukka laittoi parvekkeen runkopalkit ohkaisemmasta tavarasta, kuin mitä piirustuksissa luki. Vastaava mestarimme halusi, että rakenne puretaan ja palkit vaihdetaan. Purkamiseen ja uusien palkkien laittoon meni kaksi työpäivää.


Ammattilaiset

Jos et itse pysty tarpeeksi vahvaan ja varmaan ennakkosuunnitteluun, palkkaa ammattilainen. Meillä kävi näin. Nostimme ammattitaidon suhteen kädet pystyyn ja panostimme kaiken energiamme luotettavan ja hyvän timpurin sekä vastaavan mestarin löytämiseen. Puskaradio oli ahkerassa käytössä.

Löysimme kokeneen ja erittäin hyvän timpurin ja vastaavan mestarin. He alkoivat luotsata projektiamme eteenpäin. Timpurin vastuulla oli eri työvaiheiden suunnittelu ja parhaiden käytäntöjen ehdottaminen. Hän käytännössä rakensi talomme.

Meidän roolimme rakennuttajina oli hyvin usein "tehdä kuten käsketään", ja tämä passasi meille paremmin kuin hyvin, koska luottamus ammattilaisiin oli sataprosenttinen. Mieheni toimi kaikissa rakentamisen työvaiheissa väsymättömänä apumiehenä.


Kilpailuttaminen vs puskaradio

Kilpailuttamalla säästää ehkä joskus rahaa, aina ei sitäkään. Halvin ei aina ole paras, eikä varsinkaan nopein, jos joudutaan vaikkapa purkuhommiin. Miten tuntuukin siltä, että kilpailuttamisesta on mielikuvissa tehty kovin oleellinen osa omakotitalorakentamista. Kilpailuttaminen kilpailuttamisen vuoksi on uuvuttavaa, ja jos ns. puskaradio-osuus jää tekemättä, eli taustat tarkistamatta, voi ongelmia ilmaantua.

Me vannoimme puskaradion nimeen. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ja kaupungeissa ammattilaisten hyvä maine on tae siitä, että homma toimii luotettavasti, urakka etenee ja viivästyksiä ei tule. Kyselimme suosituksia paljon rakentaneilta tutuiltamme, ja henkilöiltä, jotka ovat työkseen tekemisissä rakentamisen ammattilaisten kanssa. Puskaradiolla löytyivät hyvät tekijät mm. LVI-töihin, sähköurakkaan ja maansiirtoon.

Maalämpöä ja porakaivoa koitimme kilpailuttaa oikein oppikirjan mukaan. Mieheni jätti asianmukaiset tarjouspyynnöt useaan firmaan heidän omilla tarjouspyyntölomakkeillaan. Kukaan ei koskaan vastannut mitään. Totesimme, että jos noin 17 000 euron kauppa ei kiinnosta, antaa olla. Lopulta valinta oli helppo, kun eräässä firmassa vastattiin puhelimeen ja tultiin paikan päälle käymään. Heidän kanssaan kaikki menikin hienosti maaliin asti.


Keskitä ostoksia ja vältä ajelurumbaa

Pahinta mitä voin kuvitella hektisessä rakennusprojektissa, on pitkien matkojen pitkin poikin ajeleminen. Keskitimme hankintoja niin paljon, kun suinkin pystyimme. Jotkut uniikit asiat tilattiin toki muualta ja tartuttiin myös tarjouksiin. Pääpiirteissään keskityimme kuitenkin muutamaan toimittajaan.


Kysy, kysy, kysy

Sen sijaan, että itse yrität selvittää kaiken, kannattaa kysyä aina kun se on mahdollista. Ei kannata nolostella, ei rakennuttajan kuulukaan kaikkea tietää. Reilusti kysymällä saat ammattilaisten vinkit käyttöösi, ja nikseillä säästyy aivan taatusti aina aikaa.


Siivoa

Siivoa raksaa joka välissä. Se on kaikessa kiireessä joskus vaikeaa ja raskasta toteuttaa, mutta kannattaa. Siistiltä raksalta työvälineet löytyvät helposti, tapaturmia sattuu vähemmän, ja työskentely on joutuisampaa - ja aikaa säästyy.


Pidä hyvä fiilis yllä raksalla

Kun raksalla on mukava tekemisen meininki, tiukan paikan tullen kaikki ovat valmiita tekemään hieman ekstraa, jotta vaikkapa jokin tiukahko aikatavoite saavutetaan. Työntekijät tykkäävät tulla työmaalle, jossa on hyvä ilmapiiri ja vaikka vastaleivottua pullaa silloin tällöin saatavilla. Pienilläkin asioilla voi olla iso merkitys.


Jos rakastat sisustamista...

Varaa raksabudjetista jokin summa pelkästään huonekaluille, sisustusesineille ja valaisimille. On ihanaa uppoutua sisustusunelmiin aina silloin tällöin. Ota uuden kodin sisustuksen suunnittelusta itsellesi harrastus raskaan rakennusprojektin henkireiäksi.

Uudet huonekalut kannattaa tilata ajoissa, sillä toimitusajat ovat yllättävän pitkiä. Vanhasta kodista kannattaa ottaa mukaan kaikki rakkaat ja arvokkaat vanhat esineet ja huonekalut, mutta nyt on hyvä tilaisuus myös jättää paljon taakseen. Meillä oli siirtolava vanhan kodin pihassa, ja hyvin armottomasti päätimme silloin, mitä lähtee mukaan ja mitä jää matkasta.

Vanhaa ja uutta yhdistämällä uuden kodin sisustuksesta tulee kerroksellinen ja persoonallinen. Myös vanhoja huonekaluja maalaamalla ja tuunaamalla niille saa tuotua uuden elämän uudessa kodissa.


---


Jos niksit ajan säästämiseksi pukisi yhteen lauseeseen, kuuluisi se näin:

Suunnittele hyvin ennalta, käytä ammattilaisia, älä kilpailuta kaikkea vaan käytä myös ahkerasti puskaradiota, keskitä ostoksia, ja esitä kysymyksiä kuin kyselyikäinen lapsi konsanaan. 

Talvisten kuvien myötä haluan toivottaa taloon.comin kautta blogissani vieraileville, sekä vakkarikävijöilleni hyvää talvea! Ihanaa, että se vihdoin tuli tänne eteläänkin.

Muistakaa osallistua äänestykseen osoitteessa www.raksaniksit.fi.
Äänestämällä mieleisintä blogia voit voittaa Boschin ammattitason akkuruuvinvääntimen (arvo 479€). Äänestys alkaa 17.1.log house, log home, log cabin
kontio laaksola, scandinavian log house, nordic log house
nordic log cabin, scandinavian log house, terrace, porch, winter, sheepskin
 log cabin log home, nordic log house, terrace, sheepskin, winter, snowSEURAA BLOGIANI / FOLLOW MY BLOG:
FACEBOOK  /  INSTAGRAM  /  BLOGLOVIN   /  PINTEREST
Kommentit

 1. Hyvä postaus! Jokainen rakentanut tietää, mitä rumbaa se on, kun aikataulut venyy, urakat pissii ja parisuhde nitisee liitoksissaan. Meidän perheellämme rakentaminen oli aikoinaan hyvinkin vahva yhdessäpitävä voima, jonka kirjavia vaiheita muistelemme vieläkin lämmöllä. ♥

  Kaunista! Lopputulos on oikein onnistunut. Hyvä tunnelma kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sally!

   Rakentaminen ja sen muistelu herättää tosiaan suuria tunteita, oikeassa olet. Meillä on samantyylistä kokemusta, rakentaminen sujui meillä hyvässä hengessä ja tsemppimielellä ilman mitään kriisejä. Odotin vielä tuolloin esikoistamme, joten tuosta ajasta on jäänyt siinäkin mielessä ihanat muistot.

   Poista
 2. Onpa upea koira, niin viisaan ja lempeän näköinen ♥

  VastaaPoista
 3. Hyvää tekstiä. Ja se on totta, että hyvien ammattilaisen löytäminen on lottovoitto lähes! Ja ne puskaradiot tosiaan. Varsinkin maaseudulla tunnetaan ja tiedetään hyvät työmiehet ja ne puheet pitävät paikkansa. Työ puhuu puolestaan hyvillä työmiehillä, muuta mainosta ei juuri tarvita;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! On aivan totta että pienemmillä paikkakunnilla ei puskaradion voittanutta ole. Me löydettiin tosi hyvät tekijät hommaan kun hommaan sitä kautta.

   Poista
 4. Upean näköinen talo teillä, ja aivan ihana kuisti ympäri taloa!!! Ja niin suloinen koirakin siellä! <3
  - Sanelli -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanelli. Tuo lähes koko talon kiertävä katettu kuisti on ollut tosi kätevä. Siinä on kätevä nukuttaa vaunuissa vauvaa huonommillakin keleillä. Pienten lasten kanssa on kiva olla terassilla kesäisin. Pihan suhteenkaan ei ole niin suuri hoppu, kun on valmis paikka missä oleilla. Juri koira lähettää terkkuja :)

   Poista
 5. Tää oli hyvä ja hyödyllinen sekä hyvin jäsennelty postaus. Kaikki kohdat allekirjoitan. Jos ajatellaan puutalojen rakentamista, niin olenko väärässä, että hirsitalon rakentamisessa ei kulu niin paljoa aikaa eristystöihin, mikä on sen etu ajan säästämisessä... Onnea kisaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Massiivihirrestä tehdyssä hirsikehikossa ei tosiaan ole mitään eristystä seinissä. Eli sisäpuolella valkoinen vaha pintaan ja se oli siinä, meidän tapauksessa. Talo on hurjan lämmin näin paukkupakkasillakin ja sisäilman laatu on tooodella hyvä.

   Poista
 6. Tervehdys näin kesähelteellä! Haaveilemme hirsitalosta ja Kontion talot näyttävät kyllä hienoilta, niinkuin teidänkin talo :) Tuo kiertävä terassi vaikuttaa mahtiratkaisulta, mites muuten, oliko helppo tehdä yhteistyötä kys. firman kanssa ja esim. muutoksia valmiisiin talopohjiin?
  t. Raisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Raisa ja kiitos viestistä! Yhteistyö Kontion kanssa oli oikein sujuvaa. Pyytämämme muutokset onnistuivat hyvin ja hoituivat muun prosessin ohessa. Ei mitään valittamista, kehuja vain :). Myös koko rakennusprosessin ajan kaikki sujui hienosti. Mukavaa kesän jatkoa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts