Sisäkaton maalaus valkoiseksi / painting ceilings white


We are painting our ceilings white. We started this project from our baby boy's room. Products we use are Ronseal Knot Block Wood Primer & Undercoat and Nutshell Interior Emulsion. Below there's step by step pictures, and in the end of the post there are before/ after -pictures. 

------


Aloitimme kotimme sisäkattojen maalaamisen peittävän valkoisiksi. Katot ovat olleet maalaamatta kolme vuotta ja mäntypaneeli on kellastunut ja tummentunut oikein oppikirjamaisesti. Pohdimme pitkään, millaisilla tuotteilla lähdemme savottaan. Maalattavaa kattoa on noin 160 neliötä, joten virhevalintoihin ei ole varaa.

Teemme projektissa yhteistyötä Hanart Oy:n kanssa. Pohjamaaliksi valikoitui Ronseal oksaeriste erikoispohjuste. Se estää pysyvästi oksakohtien pihkan ja väriaineiden kulkeutumisen maalin pintaan. Oksaeriste on kehitetty oksaisia ja pihkaisia puulajeja, kuten juurikin mäntyä, varten. Siinä yhdistyvät oksalakan ja tartuntapohjamaalin ominaisuudet.

Maalina on Nutshell interior emulsion, joka on täysin myrkytön ja biohajoava pintamaali seinille ja katoille. Nutshell tuotteet on valmistettu ilman mitään haitallisia aineita. Ne ovat täysin päästövapaita (VOC 0), neutraaleja ja allergiasoimattomia. Nutshell tuoteperheen maaleihin pääsee tutustumaan myös tämän esitteen kautta. Suosittelen lämpimästi.

Ensimmäisenä maalataan lastenhuoneiden katot. Pikkupoikamme huoneesta aloitettiin. Pohjamaalia tarvittiin kaksi kerrosta. Tällä varmistetaan se, että pihka ei tule koskaan läpi. Kattojen maalaaminen on sen verran keljua hommaa, että sanapari "ei koskaan" motivoi vetämään pohjamaalia kaksi kerrosta. Varsinaista maalia laitettiin kaksi kerrosta, koska halusimme katoista aivan vitivalkoiset, ilman mitään läpikuultavuutta. Hirsiseinät on tarkoitus vahata toiseen kertaan ja katon on näytettävä täysin valkoiselta vielä sittenkin, kun hirsiseinät valkaistuvat tuosta entisestään.

Maalit ovat lähes hajuttomia, mikä on todella mukava juttu lastenhuoneissa työskenneltäessä. Pieniä ei tarvitse laittaa evakkoon, vaan voivat nukkua yönsä omissa tutuissa huoneissaan. Ja tokihan on myös maalaajan kannalta miellyttävää maalata erittäin miedon tuoksuisilla tuotteilla. Kodissa ei leiju ollenkaan ns maalin käry.

Seuraavassa neljän kuvan sarjassa on kuvattu katon edistyminen maalikerroksittain.
Ensimmäinen kerros Ronseal-pohjamaalia levitetty
First layer of Ronseal primer
Toinen kerros Ronseal-pohjamaalia levitetty
Second layer of Ronseal primer
Ensimmäinen kerros Nutshell -maalia levitetty
First layer of Nutshell interior emulsion
Toinen kerros Nutshell -maalia levitetty. Valmis, peittävän valkoinen katto on valmis!
Second layer of Nutshell interior emulsion, and the ceiling is finished!


Tässä vielä ennen-kuvat! Katto on tilassa hyvin hallitsevassa osassa, koska suuri osa katosta on viistokattoa.

Before the ceiling looked like this.

Tässä vielä muutama kuva pienen poikamme huoneen upouudesta valkeasta katosta. Koko tila muuttui täysin. Huonekalutkin vaihtoivat paikkaa, joka ikinen, koska inspiroiduin aivan valtavasti tästä uudesta tilasta. Muutos on niin totaalinen, että voidaan oikeastaan puhua kokonaan uudesta huoneesta.

And after - the change is quite effective.Kommentit

 1. hieno ! paljon parempi valkoisen katon kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keljua hommaa on, mutta lopputulos kyllä onneksi palkitsee ruhtinaallisesti.

   Poista
 2. Onpa upea lopputulos! Ehdottomasti luo uskoa itseenikin, joka on lykännyt 80-luvulla tehtyjen mäntykattojen maalausta jo aivan liian pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, on totta että tämä kattohomma on juuri sellainen projekti, jota tulee lykättyä ja lykättyä. Kuitenkin muutos, jonka valkoiset katot tuovat muassaan, on aivan ällistyttävä ja palkitsee vaivan taatusti. Ja palanen kerrallaan, meidän tapauksessa huone kerrallaan. Ja aikataulusta emme ota stressiä, edetään voimavarojen mukaan.

   Poista
 3. Tuossa on varmasti ollut hommaa, mutta kyllä on kaunis lopputolos :) Muistan kun menkin edellisessä asunnossamme maalasimme keittiön ja makuuhuoneen katot valkoisiksi, huh ( vaikka huoneita olikin vain kaksi. ) Upealta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna kannustavasta kommentista. Kyllä tuo neljään kertaan vetäminen aikamoista on, mutta ei auta. Mieheni tässä on ollut nyt työmiehenä joten kiitokset hänelle!

   Poista
 4. Kylläpäs huone raikastui!
  Vaikka katonmaalaus ei varmaan ole unelmahommaa, hienoa työtä olette tehneet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Ellen! Mieheni on raatanut nyt kaksi huonetta, seuraavaksi pääsen minä hommiin :), huhhuh.

   Poista
 5. On siinä varmasti homma, maalausasento hankala;) Mutta erittäin hyvältä näyttää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Tuo viisto-osuus vielä jotenkin menee, mutta tasainen katto onkin sitten pahempi.

   Poista
 6. Hieno ja raikas lopputulos, ehdottomasti kannatti maalata. Itselläni on kokemusta 27 neliöisen yksiön katon maalauksesta vuosien takaa ja vieläkin muistelen kauhulla. Työasento on todella haastava, joten nostan hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta :). Arvaa mitä. Enää noin 500 neliötä maalaamatta, kun kerroksia täytyy laittaa neljä :D. Hiphei ja hurraa! Onneksi lopputulos palkitsee.

   Poista
 7. Vautsi. Katon väri tekee tilalle kyllä ihmeitä ja lopputulos on tosi raikas. Hieno muutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saga, aivan totta joka sana. Kun näkee, miten tila muuttuu, tietää että on vain yksi tie ja se on valkoinen.

   Poista
 8. Onpa hieno, Iso urakka tuli tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Tänään valmistui tytön huone, ja kolmevuotias oli aivan innoissaan. Eli lapsikin sen huomaa kuinka huone raikastuu. Tällä jaksaa taas tsempata eteenpäin. Seuraavaksi iso makkari ja minun vuoro maalata...

   Poista
 9. Tulipas hienot! Mun täytyy niin näyttää nää kuvat meidän iskälle! :) Mä oon yrittänyt jo muutaman vuoden houkutella sitä maalaamaan kellastuneen mäntykattonsa, mutta ei se ole oikein innostunut. Mäntypinnan lakkaus ja 4m huonekorkeus ei kai oikein houkuttele tarttumaan toimeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytäppä :), kiva. Ymmärrän täysin. Tuo huonekorkeus on paha. Mutta ruiskumaalaamalla voisi saada näppärämmin noita korkeita tiloja kenties.....

   Poista
 10. Upea tulee, muuttaa varmasti hurjasti huoneiden ilmettä. Mikä urakka ;) Meillä kuultomaalatut katot ja toivoisin niiden olevan kokonaan valkoiset, mutta ei millään jaksa urakkaan tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakkaa enää 500 neliötä jäljellä, huhuu! Kun pinnat täytyy tehdä neljään kertaan. Tosin se on aina edessä jos haluaa täysin peittävän pinnan... Mutta palkitseehan se. Ja kiire ei onneksi ole mihinkään. Ja välillä voi sitten sisustella näitä "uusia huoneita"

   Poista
 11. Hurjan valoisa lopputulos! Varmasti työlästä, mutta kannatti tehdä :)

  VastaaPoista
 12. Aikamoinen työ, mutta varmasti niin hyvin palkitsevaa että kannattaa. Ja miten hieno vuoden aloitus.. Kuin uuteen taloon astelisi?!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kyllä on, sinähän sen sanoit. Ehkä tämä on valkoisten kattojen vuosi, saiskohan vuoden mittaan kaik tehtyä...? Aika näyttää.

   Poista
 13. No johan todellakin on aivan kuin eri huone! Näyttää tosi hyvältä, ja nuo turkoosit sävyt tulee kivasti esille valkoisesta. Meillä myös sama projekti ollut työn alla jo vuoden...viime kesänä maalasin suurimman osan huoneista, mutta meidän makuuhuone, wc ja suihkuhuone on vielä puunväriset. Tänä kesänä sitten...on tosiaan sen verran työlästä hommaa, että kovin monta viikkoa, tai edes päivää putkeen sitä ei jaksa tehdä. Mutta lopputulos palkitsee ahertamisen, joten tsemppiä vaan urakkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja tsempeistä! On aivan totista totta että männyn kellertävä väri vaikuttaa aivan kaikkiin ympäröiviin väreihin. Itselleen voi uskotella muuta, mutta totuushan se on. Olen tiennyt tuon mutta halunnut työntää sen taka-alalle. Joihinkin asioihin silmä tottuu, mutta tämä on sellainen juttu johon mun silmä ei totu. Joten valkoinen on ainut oikea tie tämän huushollin suhteen. Varmaan koko tämä vuosi on realistinen aikatavoite, josko tosiaan riittääkään. Mutta, aikaa on :)

   Poista
 14. Haa, samat hommat mulla vaiheessa yläkerrassa. Ollut koko syksyn, projekti on "hieman" jämähtänyt ;) No tää antoi taas tsemppiä! Oikeen ihanaa uutta vuotta muuten samalla myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalotoveri :)! Kiitos samoin uutta vuotta. Ja tsemppiä maalaushommiin. Täällä niitä taitaa riittää koko vuodeksi.

   Poista
 15. Hei!
  Kiinnostaa kovasti tuo, miten maalaaminen onnistuu hajuttomasti. Olivatko nuo maalit oikeasti hajuttomia, niin, että lasten kanssa todella pystyy asumaan samassa tilassa? Ja toinen juttu, oliko kattoja käsitelty millään ennen tuota pohjamaalin laittoa, siis oliko mitään vanhaa lakkaa pinnassa vai puhdas puupinta? Tarvisi itse lakatun päälle maalata ja mietityttää mahtaako maali pysyä hiomatta siinä. Ovatko muuten nuo oksakohdat pysyneet nyt maalin alla piilossa, kun maalauksesta on kulunut aikaa?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts