Ystävien koti: 1800-luvun kunnostettu hirsitalo


Ystävämme kunnostivat 1800-luvulta peräisin olevan hirsitalon perheelleen kodiksi Itä-Suomeen. Talo on miehen kotitilan vanha päärakennus ja siinä on noin 200 neliötä. Talo on iältään yli 200-vuotias. Hirsiä on tällä hetkellä arvioitavana Lustossa ja kenties sitä kautta talon tarkempi ikä selviää.

Lähes kaikki kuvissa näkyvät vanhat aarteet ovat talon tarpeistoa. Osa talon huonekaluista on hankittu sotien jälkeen huutokaupasta. Osan huonekaluista on talon silloinen isäntä tehnyt.

Tässä talossa huoneet ovat niin suuria, että toinen toistaan kauniimpia talonpoikaiskaappeja on esillä ja käytössä joka huoneessa. Kaapit eivät näytä ylisuurilta, vaan ovat aivan sopivan kokoisia tiloihin nähden. Tuo seikka kuvastaa mielestäni aika hyvin tämän kodin mittakaavaa.Keittiö

Uusiksi rakennetussa köökissä on esillä vanhaa hirttä ja tiiliseinää, sekä vanha puuhella. Uusi henkeen täydellisesti sopiva valaisin on tupaantuliaislahja ystäviltä.

Keittiön takana on kapea käytävä. Käytävälle on rakennettu suuri kiinteä säilytyskaappi. Oviksi on laitettu vanhat talosta löytyneet ovet, jotka on asennettu liukuovikiskoille. Painavat ovet liukuvat kiskoilla kevyesti, ja hulppeaan kaappiin mahtuu vaikka ja mitä.

Idea ja toteutus on taloa korjanneen puusepän. Tämä on yksi hienoimmista ja toimivimmista koskaan ikuna näkemistäni tuunauksista!


Tupa

Neliöitä tuvassa on kuutisenkymmentä. Kalusteina on keinutuoleja kaksin kappalein, päästävedettävä sänky, talonpoikaissohva, tavallinen sohva, sohvapöytä, suuri pöytä, pirttikalusto, suuri talonpoikaissenkki ja talonpoikaista pientavaraa. Lattiaa peittävät perinteiset pitkät räsymatot, jotka ovat talon peruja.

Lattian entistämisprojektin tarina on kunnioitettava. Lattia oli edellisen kerran uusittu, kun talon alle kaivettiin kellari ja tehtiin keskuslämmitys vuonna 1947. Sen jälkeen lattian pintaan oli vedetty rapsakat kerrokset maalia, sillä aina jouluksi lattia maalattiin uudestaan! Nyt vastavalmistuneen remontin yhteydessä lattia hiottiin. Paperia luonnollisesti kului rullatolkulla. Upea lattia sai pintaansa Osmo Colorin öljyvahan, sävynä on kuultava valkoinen.

Vasemmalla näkymää tupaan porstuan ovelta päin. Oikealla näkymää tismalleen vastakkaiseen suuntaan.

Portaikon tuntumaan teetettiin remontin yhteydessä puusepällä massiivinen tukipilari.
Kattohirteen voi kiepauttaa vaikkapa kehdon roikkumaan (Uinua-ensikehto). Mikä ihana paikka vauvalle, tai vauvoille. Talossa on kaksi tyttövauvaa. Historia toistaa hauskasti itseään, sillä talossa on ennenkin ollut kaksostytöt. He ovat tätä nykyä jo mummoiässä, mutta ovat käyneet katsomassa uusia pikkukaksosia.

Ystäväni teki vanhasta ikkunasta suuren seinään nojaavan peilin. Ikkuna on hänen mummolastaan.

Tuvan seinälle ripustettu suuri saha on esineenä mukavan rosoinen, mutta väriensä puolesta se sulautuu hillitysti tilaan.


Työhuone

Työpiste koostuu vanhasta kirjoituspöydästä, kauniista lampusta ja pienesineistä. Työpöydän pienesinekokoelma on talon isännän käsialaa! Työtuolina on pehmeän kulunutta, kaunista ruskeaa nahkaa oleva nojatuoli.
Näitä nahkaisia nojatuoleja on kylällä kaksi samanlaista kappaletta, eri omistuksessa kumpikin. Molemmat tahot ovat yrittäneet puolin ja toisin ostaa toisiltaan tuolia itselleen, mutta kumpikaan ei suostu myymään. Nyt niitä on sitten yksi per talous.

Valtavan suuren kaapin vieressä olevalla lamppupöydällä on esillä vanha sota-aikainen kypärä, joka on kulkeutunut ystäväni äidin suvusta. Alla olevan kuvan sävyt sulautuvat toisiinsa kauniisti, räsymattoa myöden.


Marokkolaishenkiset esineet ovat nyt kovin muodissa. Tässä asetelmassa marokkolaistarjotin meets vanha puuastia. Ystäväni keksi laittaa kynttilöiden alustaksi hankkimansa metallisen tarjottimen vanhan suuren puuastian sisään. Tämä pari on tosi uniikki ja kaunis yhdistelmä. Puuastia on Mokosta ja saatu läksiäislahjaksi vanhasta työpaikasta. Kokonaisuus on asetettu vanhalle talonpoikaislipastolle.Terkkuja ja halauksia talon asukkaille ja kiitoksia, että sain esitellä kotianne blogissani!

Kommentit

 1. Aivan miellettömän ihana fiilis, kaunis koti!!!

  VastaaPoista
 2. Todella upea koti, ihana tunnelma välittyy näistä kuvista :)

  VastaaPoista
 3. Aivan mielettömän tunnelmallinen koti. Kelpaa siellä kaksostyttöjen tuvan lattialla sitten kirmata!

  VastaaPoista
 4. Kiitos teille kaikille kommenteistanne. Koti on aivan ihana paikka, olen tosi iloinen tästä postauksesta. Tämän kodin ihmiset ovat minulle hurjan tärkeitä <3

  VastaaPoista
 5. Kiva, kun postasit vanhastakin hirsitalosta! Meillä on meneillään uuden hirsitalon suunnitteluvaihe, joten olisi mukava löytää lisää hirsitaloasukkaiden pitämiä blogeja. Ehkäpä tätä kautta saisi vihiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kommentistasi ja menestystä suunnittelu- ja raksaprojektille! Näin äkkiseltään tulee mieleeni uusista hirsitaloista blogit Hirsitalon suojissa ja Villa Ainala. Molemmat tosi kauniita! Hirsitalon suojissa on kaksikerroksinen talo kuten tämä meidänkin, Villa Ainala on yksikerroksinen.

   Poista
 6. Aivan valtavan ihana. Minäkin kiitän että sait esitellä tämän! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts