Bloggaamisen oppitunti

Osallistuin 16.11.2013 Indiedaysin Bloggers Inspiration Day -tapahtumaan. Ohjelmassa oli mm. bloggausta käsittelevä blogitunti. Tunnin aikana pohdittiin, millainen on laadukas blogi ja miten voi saada lisää lukijoita? Paljon puhuttiin myös visuaalisuudesta, postausaiheista, Google analyticsin hyödyntämisestä ja postaustahdista. Tilaisuus oli sanalla sanoen antoisa! Vaikka asia oli suurelta osin tuttua, on aina ihan älyttömän mielenkiintoista kuulla muiden mielipiteitä ja tapoja tehdä juttuja.

Poimin tähän postaukseen esille muutamia seikkoja, jotka kirjoitin muistiin. Toivottavasti nämä tarjoavat pieniä ahaa-elämyksiä ja mielenkiintoista tietoa teille lukijoille ja bloggaajille. Ajattelin samalla kertoa myös, miten minä toimin, tai en toimi. Ihan rehellisesti siis. Laitan omat juttuni mukaan harmaalla kursiivilla.POSTAUSAJANKOHTA

- Ota Google Analyticsistä selville, mihin kellonaikoihin sinun blogissasi on eniten kävijöitä. Postaa silloin. Jos et pysty postaamaan näinä ajankohtina, ajasta postaukset.

(Äitiyslomalla ei paljoa aja(s)tella, eikä ole tarvettakaan. Elämän flowssa mennään sujuvasti. Postaan silloin kun huvittaa, enkä liiemmälti ajattele kellonaikoja. Pitäisi ehkä enemmän kiinnittää huomiota ajoitukseen. Työelämään palattuani voisin hyvinkin kuvitella joskus ajastavani postauksia, sillä tiedän, että silloin kun minun blogissani on eniten liikennettä, istun itse autossa, tai olen lasteni kanssa.)INSTAGRAM JA BLOGGAAMINEN


- Laita kuva uudesta postauksestasi Instagramiin. Siis ota kuva tietokoneen ruudulta, kun postaus on valmis ja kerro tekstissä uudesta postauksesta. Tai tee sama sneak peek -hengessä puolivalmiista postauksesta.

(Tämä on uusi, kiva idea, ja tällä hetkellä kasvava trendi. Aloitin samantien tämän tekemisen, joten esimerkkiä voi kurkkia vaikka Instagramistani, http://instagram.com/tarjasnowland.  Helppoa, nopeaa ja kivaa. Ruudulta saa sitäpaitsi yllättävän mielenkiintoisia kuvia.)


- Instagramin kautta bloggariin samaistutaan helpommin. Ne lukijat, jotka haluavat "elää bloggarin kanssa", voivat tehdä sen Instagramin kautta.

(Tämä seikka on bloggareiden hyvä tietää ja ymmärtää, vaikkei itse haluaisikaan näin toimia. Itse olen Instagramissa vaihtelevan aktiivinen. Toisinaan laitan sinne usein ja paljon kuvia, sitten on useita päiviä täyttä hiljaiseloa. Instagramista näkee minun tapauksessani paljon kuvamatskua, joka ei koskaan blogiin päädy. Minun Instagramini ei ole jokapäiväisen elämäni dokumentointia. Kutsun itse sitä blogini lisäsiiveksi.)BLOGIN SEURAAMINEN HELPOKSI


- Seurantanapit / kuvakkeet Blogilistalle, Bloglovin'iin, Instagramiin, Twitteriin, Facebookiin, Pinterestiin ja muihin käyttämiisi palveluihin ja medioihin on oltava blogissa visuaalisesti hyvin framilla. Niiden täytyy olla helposti nähtävissä ja klikattavissa. 

(Seurantanapit löytyvät niihin paikkoihin, joista blogini löytyy (facebook, instagram, bloglovin, pinterest, blogilista ja indiedays). Päädyin tekemään kuvakkeista omat visualisoinnit oikeaan sivupalkkiin. Lisäsin astemerkin myös jokaisen käyttämäni palvelun nimen eteen, jotta ne sopisivat blogini visuaaliseen ilmeeseen. Astemerkki on tuttu blogini yläbannerista, jossa kerron blogini summittaiset maantieteelliset koordinaatit blogini nimen perässä. Myös fontti on loogisesti sama yläbannerissa ja näissä seurantanapeissa. )YHTEYSTIEDOT HYVIN ESILLE


- Tämä on vanhaa juttua, mutta sitä ei voi edelleenkään kuulemma tarpeeksi painottaa. Sähköpostiosoite täytyy olla helposti saatavilla. Se kannattaa laittaa blogissa mahdollisimman hyvälle ja selkeälle paikalle. Näin lukijoiden ja myös blogistasi kiinnostuneiden yhteistyötahojen on helppo lähestyä sinua.

(Sähköpostiosoitteeni olen sijoittanut omalle sivulleen (yläosan valikko). Huonoa tuossa on tietysti se, että se on yhden klikkauksen päässä. Toisaalta ajattelen, että on loogista hakea yhteystietoja yläosan välilehdiltä.
ULKOASU JA KUVAT


- Keep it simple. Teksti ja kuvat ovat se juttu. Ne ovat blogien pääasia. Kaikki muu on periaatteessa lisäkilkettä, ja mahdollisesti jopa turhaa. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun luo, muokkaa ja rakentaa oman bloginsa visuaalisuutta. Liika on aina liikaa ja tämä totuus ei pala tulessakaan. Liika karsiminen kuitenkin tekee blogista persoonattoman. Eli tavoitteena tulisi olla persoonallisen näköinen ja simppeli blogi. Siinäpä tavoitetta! 

(Tämän asian kanssa käyn jatkuvaa taistoa. Haluan pitää blogini selkeänä ja linjakkaana, mutta moni asia vain pitää olla esillä. Tämä tarkoittaa jatkuvaa karsintaa ja priorisointia... Tämä on huikean tärkeä teema, ja yllättävän vaikeaa toteuttaa käytännössä!)


- Kuvan leveys on mielellään oltava aina sama. Henkinen minimileveys on 500 pikseliä. Mitä leveämpi kuva, sen parempi. Iso kuvakoko ja aina sama kuvan leveys luovat blogille tyylikkään ja rauhallisen vaikutelman. Kun blogin kuvat ovat aina yhtä leveitä, blogin visuaalisuus on helppo omaksua hetkessä ja kävijä saa kuvallisesta informaatiosta kaiken irti nopsaan. Eli blogia voi nopeaan scrollailla, ja lukija saa siitä paljon irti sellaisenakin päivänä, kun hän ei halua vaikkapa lukea lainkaan tekstejä. Jos kuvaa ei voi laittaa leveänä (esim. huonolaatuinen kuva), se kannattaa vaikka upottaa väripohjaan, joka on samanlevyinen kuin blogisi kuvakoko. Näin yhtenäinen vaikutelma säilyy.

(Blogini kuvien leveys on aina 690 pikseliä. Upotan nykyisin myös kapeammat kuvat 690 px leveään väripohjaan. Koen tämän ylläolevan asian erittäin tärkeäksi, visualisti kun olen. Jokaisella on niitä päiviä, kun ei jaksa tai viitsi lukea mitään, haluaa vaan katsella kauniita kuvia ja selailla blogeja nopeasti läpi. Minulla näitä päiviä on usein, ja käyn mielelläni sellaisissa blogeissa, joissa voi vain antaa kuvien virran viedä mukanaan ja scrollailla)


- Yläbannerin päivittämisestä ja vaihtamisesta oli monenlaista mielipidettä. Monet suosivat vuodenaikojen mukaan vaihtamista, eli neljä kertaa vuodessa. Yhtä mieltä oltiin siitä, että edes joskus sitä olisi hyvä päivittää ja muokata. 

(Itse päivitän banneria ihan fiiliksen mukaan. Nyt tänä vuonna se on päivittynyt kaksi kertaa ja tuo tahti taitaa olla maksimi minulle. Päivitän bannerin aina vasta sitten, kun totaalisesti kyllästyn vanhaan.)Vielä haluaisin kysyä teiltä, miltä nämä ajatukset kuulostivat? Saitko ideoita? Mikä muuten on sinun blogisi kuvien leveys, käytätkö aina samaa leveyttä? Ajastatko postauksia? Miten rakennat ulkoasun?

Entäpä mitä mieltä olette blogini visuaalisesta ilmeestä? Minulle saa antaa rehellistä palautetta, ja sitä nyt toivoisinkin teiltä. Meidät graafiset suunnittelijat nimittäin opetetaan jo opiskeluvaiheessa kestämään jatkuvaa oman työn arvostelua, joten minulle se ei ole laisinkaan ongelma :).Kommentit

 1. Paljon hyviä vinkkejä tuli! Olen itse ollut turhan laiska tuon blogini ulkoasun korjailujen suhteen, vaikka joka kerta katsoessani sitä mietin, että jotain sille pitäisi tehdä ja pian. Juuri tuo liikaa tupattu ulkoasu on varmaan suurin ongelmani. Nytpä otankin itseäni niskasta kiinni ja yritän tehdä asialle jotain. Kiitoksia, että jaoit nämä vinkit muillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina, tosi kiva kuulla, että postaus kiinnosti! Tämän blogin ulkoasu on hioutunut pikkuhiljaa ja palanen kerrallaan. Bloggaamisessa kivaa on se, että koskaan ei ole valmista ja kiirettä ei ole. Mullakin on pitkiä aikoja, etten tee mitään muutoksia, sitten yht'äkkiä muutaman päivän sisällä saattaa muuttua monikin asia. Harmittaa vaan kun en ole aikaisempia ulkoasuja tallentanut mihinkään, muistoissa vain :).

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta. Oli mielenkiintosta lukea näitä vinkkejä. Itse olen ihan vain huvikseni 'mielenhäiriössä' bloggaileva, enkä ole oikein osannut ajatella mitään. Eilen uutisissa näin, että blogilla voisi tienatakin, mitenkähän ???? Laitan vaakakuvat 100px leveänä ja pystykuvat 900px pitkältä sivulta. Onko sun kuvat tosiaan vain 690?? Näkyvät kuitenkin niin suurina. Minusta sun blogi on erittäin selkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) ja kiitos palautteesta! Juu, kuvien leveys on tosiaan se 690 ja korkeus määräytyy aina sen mukaan mitä se sitten onkaan. Tosiaan vaan leveyden määrittelen tarkasti. Tai siis nykyisin määrittelen, vaaanhoissa postauksissa on sekalaisempaakin kuvakokoa. Se on elettyä elämää, enkä lähde muuttelemaan jälkikäteen.

   Blogilla voi tienata varmasti aika monella tavalla, mutta ehkä suurin yhdistävä tekijä siinä tienaamisessa on todella suuret kävijämäärät. Olisikin mielenkiintoista tietää, paljonko Suomessa on nykyisin pelkällä bloggaamisella toimeen tulevia. "Sivuduuni" bloggaaminen on varmasti aika monille.

   Poista
 3. Voih, kovasti olisi parantamisen varaa.. Kiitos näistä vinkeistä! Sun blogi on kyllä tosi tyylikäs malliesimerkki :)

  Jostain syystä minäkin sain kutsun noihin pippaloihin, vaikken Indiedaysiin kuulukaan. Mutta enhän minä täältä saaresta mihinkään lähde, mokoma outolintu ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Taru, olis ollut NIIN, NIIN kiva nähdä sinua, mutta ymmärrän. Saaressa on hyvä olla :). Sinne kemuihin tosiaan oli kutsuttu muitakin, kuin vain ID-bloggareita.

   Ja kiitos ulkoasupalautteesta, lämmittää kovasti mieltä. Vai malliesimerkki - no, ainakin olen yrittänyt parhaani, rennolla otteella nääs. Ja tietysti graafisen suunnittelijan koulutuksessa on tässä hommassa melkoisesti apua, monet asiat tulevat tavallaan selkäytimestä sen kummempia pohtimatta. Mutta kyllä pohdittavaakin on riittänyt - ja riittää.

   Poista
 4. Kiitos huipusta postauksesta, joka antoi itsellekin ajattelunaihetta! <3 Hyviä pointteja ja ihan totta nuo ohjenuorat, vieläkun saisi ne kaikki täytäntöönkin. :)

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa viikonloppua Jenni, ja tosi kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä. Itsekin ajattelen, että ohjenuorissa on vinha perä, mutta kaikkea ei tarvitse eikä pystykään omassa tekemisessään toteuttamaan.

   Poista
 5. Tämä oli hyvä postaus! Ulkoasuasiat on itsellekin tärkeitä, monesti blogin ulkoasu ratkaisee sen, jäänkö seuraamaan sitä vai en. Vaikka sisältö periaatteessa olisikin kohdallaan, ei kauhean räikeää tai huolimattoman näköistä blogia jaksa lukea. Tai jos vaikka fontti on epäselvä tai liian pieni, silläkin on suuri merkitys lukumukavuuteen.

  Mitä tekstien ajastamiseen tulee, niin olen kyllä postannut aina juuri silloin kun itsellä on aikaa enkä ole nähnyt tarvetta ajastamiselle. Ajattelisin tämän niin, että jos vaikka postaan myöhään illalla, niin siellähän se teksti on odottamassa lukijaa joka käy vaikka aamulla tai alkuillasta katsomassa blogiani. En näe syytä lisätä blogin pitämisen työläyttä ajattelemalla vielä sitäkin, mihin aikaan pitäisi postata. :D

  Kuvien leveys on minulla vakiintunut nyt 700 pikseliin ja olen koettanut saada tasattua tekstin niin, että se olisi suunnilleen linjassa kuvien kanssa. Koska en ole mikään guru näissä hommissa, ei linjaus ole ihan millilleen mutta riittävän tasainen,että blogin ilme näyttäisi kohtuullisen rauhalliselta.

  Sinun blogisi ilmeestä pidän, koska se on selkeä, ilmava ja tyylikäs. Värimaailma on hillitty ja teksti ja kuvat hyvässä suhteessa (niin tasausten kuin määränkin suhteen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna palautteestasi!

   Sama juttu minulla, omassa käytöksessäni huomaan, että ulkoasulla on mahdottoman suuri merkitys siihen, palaanko blogiin kerta toisensa jälkeen uudelleen. Toisaalta, on myös paljon blogeja, joita seuraan niiden mielenkiinnon vuoksi, vaikka ulkoasu olisikin hieman rauhaton. Eli kai se sisältö niukasti kiilaa ulkoasun edelle, vaikka ne aikas käsikädessä kulkevatkin.

   Olen aika samoilla linjoilla ajastuksen suhteen. Ehkä tuo ajastusasia koskee enemmän bloggariammattilaisia tai sellaisia bloggareita jotka haluavat maksimoida ja optimoida liikenteen. Tai jos postaa päivittäin, on varmasti taktisella puolellakin suuri merkityksensä. Tai jos postaa sellaisesta aiheesta, joka on päivän ja tunnin polttava. Sellaisiakin on paljon.

   Minullakaan ei teksti ja kuvat ole ihan prikulleen linjassa. Tuon asian aion joskus laittaa kuntoon. Nyt ne on kuitenkin sen verran hyvin linjassa, ettei häiritse omaa silmää (paitsi joskus :).

   Tekstin ja kuvien märään suhteen yritän aina muistutella itselleni, että tekstiä vähemmän kuin kuvia. Se on helppoa, koska tykkään kirjoittaa napakasti. Ja kuvia AINA vähemmän, kuin tekisi mieli laittaa :D. Se puoli meinaa kerta toisensa jälkeen karata lapasesta.

   Poista
 6. Jutusta heräsi kysymys: mikä on bloggaamisesi tavoite? Saada työtoimeksiantoja, mainosrahaa, tai niin paljon kaupallista yhteistyötä, että sillä on jo taloudellista merkitystä? Toimia markkinointikanavana jollekin tulevaisuudessa odottavalle jutulle?

  Itselleni blogi on harrastus ja tapa uusintaa identiteettiäni. Ilman lukijoita blogia ei kannata pitää, mutta koen vähän kiusalliseksi kovin tavoitteellisen lukijoiden hankinnan. En ole edes kustantajalleni maininnut, että minulla on blogi, kun blogini on siinä määrin "kuivan akateeminen", ettei se sovellu markkinointikanavaksi. Olen miettinyt paljon blogin pitämisen mielekkyyttä, mutta lopettaakaan en halua. Hankala, ristiriitainen asia minulle tuo lukijoiden tavoittelu.

  Kuvista: ei ole yksi eikä kaksi blogia, joita olen klikannut blogilistalla, mutta painanut paluunappia ennen blogin latautumista yksinkertaisesti siksi, että isot kuvat ovat latautuneet aivan liian hitaasti. Omassa blogissani on siksi melko pienet kuvat. Ajatus on, että itseä kiinnostavan kuvan voi sitten klikata suuremmaksi halutessaan. Tarkoitus ei ole klikata kaikkia, ja aika nopeasti pitää päästä näkemään, kiinnostaako juttu ylipäätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MB kommentistasi!

   Mahtavaa kun kysyit, mikä on bloggaamiseni tavoite. Tavoitteeni on alusta asti ollut itseilmaisu. Olen aina valokuvannut, kirjoittanut, sisustanut, tehnyt käsitöitä ja tuunaillut, piirtänyt, maalannut, ja tehnyt graafisen suunnittelun parissa enemmän tai vähemmän töitä. Nämä kaikki harrastukset ja luontaiset kiinnostuksen kohteet loksahtavat blogissani yhteen ilman sen suurempaa tausta-ajatusta. Tämä on minulle vaan niin luontaista hommaa, että sitä ei liiemmälti tule sen enmpää pohdittua.

   Olen myös tehnyt päätöksen, että täällä ei koskaan ole mitään, mikä ei innosta minua sataprosenttisesti. Sitä kautta tämä on säilynyt kivana harrastuksena vuodesta toiseen. Työ mainonnan, markkinoinnin ja viestinnän parissa on taas puolestaan aiheuttanut sen, että olen suhtautunut yhteistyöehdotuksiin monasti positiivisesti. Oman osaamisen kautta yhteistyöjuttuja on helppo ja kiva toteuttaa.

   Toisaalta on paljon yhteistyöjuttuja, joita en ole lähtenyt toteuttamaan, koska ne eivät ole tuntuneet kivoilta. Ja siitä päästään taas takaisin siihen alkuajatukseen, että kaiken mitä blogiini laitan, täytyy tuntua kivalta ja omalta tekemiseltä.

   Osasinkohan tähän kiteyttää ajatusmaailmaani ja taustaani :)

   Poista
 7. Taidan olla ihan suhteellisen kämäinen bloggaaja jos näitä ohjeita katson :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkä varmasti ole :)!

   Ilman persoonallista otetta kaikki tekisi vaan samanlaista jälkeä, ja se se vasta tylsää olis.

   Poista
 8. Hyvä postaus ja hyödyllisiä vinkkejä! :) Jotenkin itse vierasta postausten ajastamista, ehkä ajattelen että homma on siten liian suunnitelmallista. Itselleni bloggaaminen on vaan pikkuinen mukava harrastus jota teen silloin kun on asiaa (sen tärkeydellä ei oikeastaan ole väliä :D ) ja aikaa. Kuvien leveys on omassa blogissani 600px. Saisivat olla ehkä isompiaki. Kuvat ja kuvien koko on mielestäni tärkeä ja liian pienet kuvat blogeissa jopa ärsyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne kommentista!

   Se tässä harrastuksesa on kyllä ihan parasta, että voi tehdä just niinkuin huvittaa. Tuo pointti on tosi hyvä, että postaa silloin, kun tuntuu että nyt on asiaa. Aivan sama onko se tärkeää tahi ei. Kun tekee omalla tyylillään, eikä ajattele liiemmälti muita, persoonallisuus tulee kaupanpäällisenä automaattisesti :).

   Poista
 9. Olipas kiva kun jaoit täällä hyödyllisiä vinkkejä, kiitos! Kyllähän sitä omassa blogissa olisi paljonkin paranneltavaa ja hiottavaa, mutta ehkäpä se siitä sitten ajan kanssa hioutuu selkeämmäksi kokonaisuudeksi. Ehkä. :D

  Sinun blogisi on kyllä mukavan selkeä ja helppolukuinen, kiitos siitä! Kokonaisuus ja kaikki palikat kohdillaan. Omasta mielestäni kinnostavasta blogi on sopivasti rosoinen ja epätäydellinenkin. Jos tulee liian "tekemällä tehty" fiilis, en välttämättä jaksa kiinnostua. Toisaalta myös, jos kuvat ovat kovin pieniä ja ulkoasu on hirveän rauhaton ja levoton, on sekin kyllä haittaava tekijä. Kiinnostava blogi on mun mielestä sellainen johon on helppo, edes jollain asteella, samaistua, ja ehkä mun on vaan sitten vaikea samaistua sellaisiin "täydellisiin" blogeihin, jossa kaikki on liian harkitun oloista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, oikein paljon :)!

   Olen samaa mieltä, että karsimisella on rajansa, tietyn pisteen jälkeen se syö jo mielenkiintoa ja persoonallisuutta pois, aivan kuten sanoit. Designblogit ovat hyvin eleettömiä monasti, tietysti niissä on niin laadukkaat kuvat, että mielenkiinto syntyy (tai on ainakin tarkoitettu) syntyväksi juuri laadun ja eleettömyyden kautta. Ulkoasua ei tavallaan tarvita, pelkkä blanco riittää.

   Poista
 10. En käsitä mitä hyötyä on siitä että blogissani on näkyvällä paikalla tiedot mistä kaikista "Blogilandioista" se löytyy, koska jos lukija jo on blogissani, niin ei hänen sitä sitten enää ole kovin vaikea löytää!!??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä esimerkiksi olen maailman huonomuistisin ihminen, ja jos löydän vaikkapa jonkun uuden kivan blogin, en taatusti muista sen nimeä enää vartin kuluttua (ellei nimi ole tosi erikoinen). Käytän noita "seurantapalveluita", jotta saan johonkin kootusti kaiken, mikä minua erityisesti kiinnostaa.

   Poista
 11. Olitpa osannut kiteyttää hienosti tähän lulltavasti erittäin mielenkiintoisen esitelmän sanoman. Sinun blogisi on hirmu selkeä ja rauhallinen ulkoasultaan, mutta ei kuitenkaan tylsä. Olen täysin samaa mieltä kuvien koosta, niiden on oltava riittävän isoja. Blogin, joissa vierailen mielelläni täytyy olla helposti silmäiltäviä ilman, että jokaista kuvaa tarvitsee erikseen aukiklikata, jotta näkee mitä se esittää.

  Kuulin, että Indiedays-tapahtumassa oli jaettu tietoa valokuvauksestakin, olisipa kiva kuulla siitäkin tiivistelmä, vink vink ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PauMau, tulin tosi hyvälle mielelle kun luin viestisi. Tuota selkeyttä ja rauhallisuutta juurikin haen, mutta tylsyyden puolelle en koskaan haluaisi lipsahtaa. Mua täytyy sitten heti napauttaa, jos alkaa mennä meno liian tylsäksi ;).

   Minä jätin valokuvauskoulun väliin :(. Käytin sen ajan toisten bloggareiden kanssa jutusteluun. Olin nimittäin aivan liekeissä siitä, että vihdoin sain niin monelle kivalle bloggarille kasvot.

   Poista
 12. Mielenkiintoista , eipä ole tullut ajateltua tälläisia asioita ollenkaan..

  VastaaPoista
 13. Sattuipa kiva postaus silmiini. Bannerin vaihtoa talviseen olen taas pyöritellyt mielessäni, mutta itselleni tulee aina niin hyvä mieli kesäisestä kuvasta. Annan siis olla. Hyvää joulun jatkoa! Tuija

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts