Islantilainen villapaita / Icelandic sweater


Löysin Lopapeysan!


Taannoin luin artikkelin islantilaisesta villapaidasta, tuttavallisemmin lopapeysasta. Toimittaja tilasi Islanninmatkallaan paikalliselta käsityöläiseltä oman lopapeysan, valitsi värit ja kuvion, ja sai valmiin paidan itselleen muutamassa päivässä. Muistan ihastelleeni jutussa kaikkea; neuletta, historiaa, käsityöläisyyttä, kuviota ja värejä... Mietin, voi kun tuommoinen villapaita olisi ihana ja käytännöllinen. 

Kesällä pengoin vanhempieni luona varastoa. Eräästä pakaasista paljastui iskemätön islantilaisneule! Käsittämätöntä. Se on todella siisti, kuin uusi ja ei taatusti ollut kertaakaan päällä. Vanhempani eivät muista ollenkaan, mistä paita on heille kulkeutunut. No, arvatenkin otin sen mukaani ja nyt syksyn tullen olen ottanut villapaidan käyttöön.
Islantilainen villapaita neulotaan yhtenä kappaleena pyöröneuleena, joten neuleessa ei ole lainkaan saumoja. Hihat ja etu/takakappale neulotaan pääntiehen asti pyörönauleina ja yhdistetään sitten yhdeksi kappaleeksi tekemällä pääntie. Islantilaisvillapaidassa on tyypillisesti geometrista kuvioneuletta hihansuissa, helmassa ja pääntiessä.
Olen olut huomaavinani, että tämäntyyppiset neuleet ovat nyt in. Jos minulta kysytään, näiden pitäisi aina olla in. Vaikka aika haka käsitöissä olenkin, tällaisen neuleen tekeminen olisi ollut minulle haastavaa. Lähinnä nuo monimutkaiset kuvioneuleosuudet olisivat tuottaneet päänvaivaa.


* * * *

Jos innostut tekemään tämäntyyppisen paidan itse,

Jos taas haluat ostaa neuleen, parhaiten ja aidoiten se käy
tilaamalla oma lopapeysa paikallisilta käsityöläisiltä, klik.

Pinterestin lopapeysa-kuvavirrassa on ihania ideoita ja toteutuksia.

Kaikista kivoin vaihtoehto olisi matkustaa Islantiin!


* * * *


Minä, syksyinen metsä ja lenkkikaverini Juri ollaan samassa väriskaalassa.

Hyvää viikonloppua!

I love Icelandic sweaters. I found one from my parent's storage! Love to hike in the forests with my best friend Juri, and we both have now our own sweaters. Juri has arctic coat and I have my Icelandic sweater... 

Kommentit

 1. Kyllä nyt kelpaa istua lämpöisenä syksyn viimassa :)

  VastaaPoista
 2. Ei oo totta minkä löyvön teit! ja lähempää ku uskoikkaan :D
  Kaunis villapaita ja värikki mitä mainioimmat :)
  ja voi mikä sulosuus Juri onkaan! <3
  Halirutistusrapsutus nöpönenälle :) Juri, et sie :D

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja niin ihanan syksyinen! :)

  VastaaPoista
 4. Vau! Mieletön löytö! Ihana villapaita ja ihana Juri ;) Kodalta terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovin, ja terkkuja & rapsutuksia ihanalle Koda-poitsulle!

   Poista
 5. Wau, upea villapaita ja aivan ihana tuo viimeinen kuva sinusta ja koirasta!

  VastaaPoista
 6. Vau, hieno löytö! Villapaaidat on ihanan sympaattisia ja syksyisiä, ja villapaidan fiilis välittyy hyvin viimeisestä kuvasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja ihanasta kommentista, Jurin kanssa fiilistely on mukavaa, koska hän osaa arvostaa näitä viileämpiä vuodenaikoja.

   Poista
 7. Ihana löytä kyllä! Itse olen pitkään haaveillut norjalaisesta kirjoneulevillapaidasta, mutta hieno on myös tuo islantilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi kommentista. Sinähän olet niin taitava käsitöiden tekijä, että eikös sinulta norjalaisneuleen teko onnistuisi hyvinkin :)?

   Poista
  2. :) Kyllä sellaisen varmaan voisi osatakin tehdä, mutta kova työ siinä olisi, enkä kuitenkaan saisi siitä tarpeeksi siistiä. Mieluummin odottelen valmiin löytymistä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts