BonsaikuusiaKaikkea sitä ihminen saakin päähänsä.

Kävin tässä päivänä eräänä metsäisessä maastossa harrastamassa. Ihan muuta oli agendalla, mutta jossain vaiheessa silmiin osuivat nämä kuusen nysät. Lähemmän tarkastelun jälkeen huomasin niiden olevan pienenpieniä bonsaikuusia. Ja niitä oli vaikka kuinka. Kuuset eivät ole siis kenenkään kasvattamia, vaan ihan luonnontuotteita.

Ja mistä tällainen bonsaihommeli ylimalkaan tuli mieleeni? No, tutustuin hieman tarkemmin keväällä luonnonvaraisten havupuidemme, lähinnä mäntyjen muotoonleikkaamiseen. Meillä kun täällä mäellä on noita vauvamäntyjä huru mycket, niin ajattelin, voisiko niistä osaa alkaa muotoonleikkaamaan. Millaisia niistä sitten tulisi, pensaita? Tällöin päädyin suomalaisten bonsaiharrastajien foorumille lueskelemaan lisätietoa. Siitä visiitistä mieleeni oli jäänyt jonkinlainen kuva pienestä bonsaikuusesta. Nyt kun näin nämä, alkoi päässä raksuttamaan oma kivikkopuutarha ja mitäs jos.....

Ei muuta kun kolme pikkuruista kuusta ylös, muovikassiin ja maasturin kyytiin hop. Koitin kaivaa juuret mahdollisimman huolellisesti ylös. Maaperä oli todella kuiva ja karu. Paikka luonnollisesti pahteinen. Meillä on samantyyppiset olosuhteet täällä kotosalla. Istutin pikkupuut sellaisiin kohtiin, joissa on suht vähän tilaa juurille, ne ovat tavallaan luonnon ruukuissa, koska alla on kalliota ja suuria kiviä.

Erittäin suurella mielenkiinnolla odotan, mitä tästä tulee, vai tuleeko mitään. Juurtuvatko ja viihtyvätkö nämä hobittikuuset kivikkoryhmässäni?

Kuvassa kuuset alkuperäisellä kasvupaikallaan. Laitan kuulumisia tänne, kunhan odottelen vielä hetken, mitä kavereille alkaa tapahtua uudessa kodissa. Istutin ne parisen viikkoa takaperin.
Kivikkoryhmästä löytyy jo muitakin suoraan luonnosta sellaisenaan siirrettyjä kasveja, joilla pyyhkii ihan hyvin, kuva alla. Ostettu kasvillisuus puolestaan sisältää mm. rhodoja, havuja ja kivikkokasveja.
Kommentit

 1. Onpa ihania! Täytyykin katsoa jos löytäisin metsästä kauniin kuusen ruukkuun rappuselle laitettavaksi. Nuo sinun löytämäsi on kyllä kauniin tuuheita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi :)! Juuri tuo tuuheus pisti silmään, ja minikoko, about 30 cm.

   Poista
 2. Muuten hyvä, mutta puihin ei saa koskea ilman maanomistajan lupaa. Oksiakaan niistä ei saa katkoa, saati sitten kaivaa kokonaista puuta ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos täsmennyksestä Peppi. Lupa-asiat ovat tässä projektissa kunnossa :)

   Poista
 3. Tosi söpöset kuuset ja hauska idea. Uskon, että tosta tulee tosi kaunis kivikkopuutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Saga! Rakentelen tuota suurta kivikkoaluetta aivan pikkuhiljaa ja tuumaillen & pohdiskellen. Minä kun en ole edelleenkään puutarhuri, vaikka puutarhan olenkin omistanut aina jossain muodossa jo kymmenisen vuotta ;).

   Poista
 4. Näyttää lupaavalta! Lisää kuvia koko kivikosta, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)! Täytyypä tehdä kivikosta ihan oma postaus jossain kohtaa.

   Poista
 5. Ompa söpöjä. Harrastan itse tuota samaa metsästä siirtelyä kotipihaan. Halvat on huvit, mutta on niin niin turhauttavaa ostaa kalliita kasveja puutarhamyymälöistä ja sitten ne elävät korkeintaan puoli vuotta ja kuihtuvat pois. Hyvin ovat kaikki luonnon kasvit meillä jatkaneet elämäänsä uudessa urbaanimmassa ympäristössään. Mukavaa syyskuun loppua sulle, terkuin Riitta by Nuppu Home

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Itse olen vasta tämän uuden pihan myötä oppinut arvostamaan enemmän luonnonkasveja, niiden helppoutta ja kauneutta erityisesti. Ja kyllä tuo rahapuolikin näyttelee osaansa, siksipä kasvattelemme ja vaalimme mm. vauvamäntyjä täällä...

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Most popular posts