Molotovin cocktaileista tähän päivään

Tässä on meidän talon huonokuntoisin, mutta tarinapitoisin kaluste. Puukirstu, jolla on kuljetettu molotovin cocktaileja talvisodassa rintamalle. Pullot on täytetty Rajamäen viinatehtaalla, ja siitä mars matkaan. Mukaan tämä aarre tarttui Hämeenlinnan SA-kaupasta 20 eurolla! Väri sopii täydellisesti meille, vaalean harmaa.

SA-kaupassa on tarjolla jos jonkinmoista arkkua, laatikkoa ja teräsastiaa loft / teollisen / industrial  tyylin sisustajille, ja hinnat eivät päätä huimaa. Väreinä ovat yllättäen armeijan vihreät ja harmaat / tummat sävyt, sekä käsittelemätön puu. Kuvaa en laatikkokasasta valitettavasti älynnyt ottaa! Täältä kaupan omasta galleriasta saa ehkä jotain käsitystä.

Arkusta sai oikein hyvää säilytystilaa eteisen portaikon alle, kun siihen laitettiin pyörät alle. Eikä tuo nyt niin huonossa kunnossa ole, jos katsoo sinivalkoisten lasien läpi. Vähän lankut natisevat ja saranat nitisevät. Pohjassa näkyy kuumien polttopullojen jättämiä renkuloita asiaankuuluvasti. Mutta 70 vuotta valtion harmaissa pelvelleelta arkulta ei voi odottaa muuta, kuin kestävää luonnetta, joten eiköhän tuo täällä meidän kevyessä kotikäytössäkin pärjää :). Komea on, sisukas ja luonteikas!


WIKIPEDIA KERTOO:

Nimi ”Molotovin cocktail” tulee Neuvostoliiton ulkoasioiden kansankomissaari (ulkoministeri) Vjatšeslav Molotovista. Nimeä alettiin käyttää talvisodan aikana, kun Suomen maavoimat käytti polttopulloja panssarintorjunta-aseena. Nimitys juontuu siitä, että Molotov väitti, etteivät neuvostoliittolaiset pommikoneet pudottaneet Suomeen muuta kuin ruoka-apupaketteja (Molotovin leipäkoreja), joten suomalaiset keksivät siihen sopivan cocktailin.

Talvisodassa Molotovin cocktail koostui jätespriin, petrolin ja tervan seoksesta puolen litran viinapullossa. Pullon kylkeen kiinnitetyt sytytyspuikot olivat myrskytikkuja (bengaalitikkuja). Toinen tikuista oli varalla, jotta heittämättä jäänyt pullo voitaisiin käyttää uudelleen.

Talvisodan alussa suomalaisen ohjesäännön mukaan polttopulloilla oli tarkoitus vain sokaista panssarivaunun tähystysaukot. Havaittiin kuitenkin, että kun polttopullolla osuttiin panssarivaunun ilmanottoluukkuun, käyvän moottorin ilmanotto imi liekit vaunun sisälle sytyttäen moottorin tuleen.

Rajamäen tehtailla pullotettiin talvisodan aikana yli 450 000 polttopulloa. Neuvostoliittolaiset pommittivat Rajamäkeä, koska ensimmäisten pullojen korkeissa luki Alko-Rajamäki. Tehdasvalmisteisen pullon kehitti Rajamäen tehtaiden työntekijä yli-insinööri Fredrik Toivio Kirkkomäki.

Kommentit

Most popular posts