11/06/2012

Keittiö

Nyt esittelyvuorossa on "tavallisten ihmisten" keittiömme. Tässä kirjoituksessa näkökulmana on esitellä keittiö, jonka on suunnitellut ihminen, jolle keittiö ei ole intohimo. Olen ihmistyyppiä "syön elääkseni, en elä syödäkseni". Ruoanlaitto ja ruoka merkitsevät minulle elossa pysymistä, ne eivät ole elämän tarkoitus :). Tuo ajatus on eittämättä ohjannut myös tämän keittiön suunnittelua.

Kun taloa suunniteltiin, pienensin muistaakseni keittiön kokoa, saadakseni lisää tilaa olkkariin. Keittiö voi olla maltillisen kokoinen, koska meillä on keittiön ja olohuoneen välissä erkkeri, jossa ruokailu tapahtuu.Kalusteet on valittu myös funktionaalisesti; niihin valkoiset korkeakiiltoiset ovet. Ja tähän on kaksi pätevää, laiskan siivoojan syytä. 1) Korkeakiiltoisista ovista irtoaa lika helposti. 2) Valkoinen väri on kiitollinen, koska siitä näkee, milloin se on likainen. Ja silloin vasta tarvitsee siivota. Nämä kaksi prinsiippiä ovat toimineet käytännössä hyvin.

fasettihiottu laatta, metro tiles, subway tilesAllas on pyöreä, yksinkertaisesti koska se on kaunis ja suuri. Hanat ovat koko talossa Oraksen Cubistat.


fasettihiottu laatta, metro tiles


Välitilan laatta olikin jo vaikeampi valinta. Talon kaikki laatat oli päätetty ja erittäin tarkoin suunniteltu aikapäiviä sitten, lattiat, kylppäri, kodinhoitohuone, kaikki... Mutta, koska keittiö ei ole intohimo, ei minulla ollut hajuakaan, mitä laattoja sinne haluaisin. Päätöksellä oli jo todella kiire, asia oli jäänyt roikkumaan.

Kampaajalla (missäs muualla) sisustuslehtiä selatessani silmiin osui kuva suomalaisesta keittiöstä, jonka laatat sytyttivät. Fasettihiottu, valkoinen, tiilen mallinen laatta, ja tiililadonnalla tehty välitila! Haa, tässä se on, subway tiles -hengessä! Saako Suomesta? Olin ostanut kaikki talon laatat Kaakelikeskuksesta. Kuvatekstistä huomasin, että tämä laatta oli juurikin heidän valikoimistaan, mikä onni.


Bisel Blanco


Tästä on nyt aikaa reilut kaksi vuotta, ja tuo kyseinen laatta osuu nykyisin silmiin "kaikissa" sisustuslehdissä ja nettikuvissa. Siitä on tällä välillä tullut todellinen hitti. Mutta klassisuutensa vuoksi  laattaa uskaltaakin käyttää surutta. Se nimittäin kestää aikaa. Ja se sopii minimalistiseen tyyliin, industrial-henkeen, ja runsaan romanttiseen maalaisunelmaan. Olen ollut laattaan todella tyytyväinen, se on KAUNIS, ja helppohoitoinen. Ihastuin laattaan siinä määrin, että samalla reseptillä tehtiin myös kodinhoitohuoneen välitila.

Ihan kattoon asti en kuitenkaan tuolla tiililadotulla Bisel Blancolla mennyt. Yläosa tehtiin suurella valkoisella laatalla. Päätökseen laatoittaa keittiö kattoon asti, olen tosi tyytyväinen. Syinä jälleen puhtaanapito ja siisteys. Ja tietenkin valkoisuus ja valoisuus.


lasinen kakkukupu
Bisel Blanco
Tasot. Tämä oli se kohta, jossa päätimme säästää. Yleensä omakotitaloprojektissa tulee väkisin niitä kohteita, joissa säästetään, että saavutettaisiin jossain toisessa kohdassa sitten enemmän luksusta. Meillä ne olivat tasot. Ja jälleen se sama syy. Kun keittiö ei kerran ole intohimo, en halunnut sinne kalliita graniittitasoja. Puutasot koin työläiksi, jälkiä jää ja putsata pitää... Päädyimme normaalia paksumpaan laminaattitasoon, jossa kuosina oli "betoni". Tämä on hauska, ja toimii hyvin väriensä puolesta. Olen pitänyt tosi paljon, vaikka tässä mentiinkin hiukka perinteistä poiketen.

concrete table


Kulmasaareke on kaunis, ja huuva myös. Tässä on sitten ehkä panostettu hieman estetiikkaan :). Toisaalta keittiössämme liesi ei olisi muualle järkevästi sopinutkaan.Olohuoneen ja keittiön välissä olevalle seinänpätkälle suunnittelin säilytyskalusteen, johon mahtuvat kaikki kuiva-aineet ja ruokatarpeet. Meillä oli edellisessä kodissa rintamamiestalossa klassinen kuiva-ainakaappi. Semmoinen piti saada tännekin, mutta kevennettynä ja modernimpana versiona. Siksipä siitä tuli lipastotyyppinen. Sisälle mahtuu lopulta kuitenkin enemmän tavaraa, kuin korkeaan kaappiin.

keittiön lipasto


Keittiömme toteutti mittatilauskeittiöitä valmistava yritys, Taron Consulting Riihimäeltä, Seijalta saimme aivan mahtavaa palvelua. Kiitos! Olen todella tyytyväinen lopputulokseen, ja kyökki  on havaittu nyt kahden vuoden käyttökokemuksella juuri meille sopivaksi.

Yksityiskohtia. Nupit löytyvät stockmannilta. Näissä on imukuppikiinnitys, en halua yhtään reikää kauniisiin laattoihin, ja paikkoja voi vaihdella tarpeen mukaan. Tekstiilit ovat Linumin. Ostin samalla kertaa muutaman eri kuosisen satsin, näin ilme vaihtuu automatic, kun likaantuneet laitetaan pesuun.
8 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! Jokainen kommentti saa hyvälle mielelle ja perinteisesti vastaan kaikkiin.

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua